Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: ”Ucraina dispune de ce îi trebuie pentru a-și recuceri teritoriul luat cu forța de Rusia”

Ucraina are resursele de care are nevoie pentru a-şi recuceri teritoriul de la Rusia într-o contraofensivă, apreciază secretarul de Stat american Antony Blinken.

10 mai 2023, 14:15
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: ”Ucraina dispune de ce îi trebuie pentru a-și recuceri teritoriul luat cu forța de Rusia”

”Ucrainenii dispun de ceea ce au nevoie pentru a continua să aibă succes în recucerirea teritoriului pe care li l-au luat cu forţa Rusia în ultimele 14 luni”, declară Antony Blinken într-o conferinţă de presă comună cu omologul său britanic James Cleverly.

”Nu este vorba doar despre armament, ci şi despre formare”, subliniază el.

”Este vorba despre a ne asigura că ucrainenii pot menţine sistemele pe care li le livrăm şi este important, desigur, să aibă planuri bune, din nou, pentru a a avea succes”, adaugă el.

Secretarul de Stat american face aceste declaraţii după ce Statele Unite auanunţat că acordă Ucrainei un ajutor supkimentar în valoare de 1,2 miliarde de dolari, menti să consolideze apărarea antiaeriană şi să menţină aprovizionarea cu muniţie.

De asemenea, Statele Unite şi Marea Britanie au cerut în comun, marţi, prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, denunţând faptul că Rusia continuă să folosească alimentele ca armă.

Citește și: Zelenski a pornit contraofensiva în Rusia. Atac masiv cu drone dincolo de graniţă. Alertă de cod galben

„În ultimele zile, Rusia a blocat din nou intrarea navelor în porturile ucrainene pentru a prelua cereale, un act cinic care are ca rezultat direct reducerea cantităţii de alimente pe pieţele mondiale şi, de facto, le împiedică „să ajungă la cei care au nevoie în Africa, Orientul Mijlociu şi în întreaga lume”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken la o conferinţă de presă.”Lumea nu ar trebui să reamintească Rusiei la fiecare două sau trei săptămâni să nu folosească foamea oamenilor ca armă în războiul său împotriva Ucrainei”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

„Este complet imoral pentru Rusia să folosească foamea celor mai săraci oameni din lume ca pârghie în acest conflict”, a adăugat omologul său britanic James Cleverly, aflat în vizită la Washington.

Acordul semnat pe 22 iulie pe o perioadă de 120 de zile de ONU, Ucraina, Rusia şi Turcia a contribuit la atenuarea crizei alimentare globale cauzate de război şi a fost reînnoit pentru o perioadă de patru luni. El expiră pe 18 mai, iar Rusia nu a aprobat o a treia reînnoire.

Rusia acuză, în special, neaplicarea unui al doilea acord cu Ucraina care să permită propriile exporturi de cereale şi îngrăşăminte. Moscova se plânge că nu poate să îşi vândă producţia şi îngrăşămintele din cauza sancţiunilor occidentale care afectează în special sectoarele financiar şi pe cel logistic. Washingtonul respinge acest argument şi asigură că acest aspect nu este vizat de sancţiunile americane.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, aminteşte France Presse.

Citește și: Coordonatorul video al AFP în Ucraina, Arman Soldin, ucis într-un bombardament rusesc. Reacția lui Macron