Coordonatorul video al AFP în Ucraina, Arman Soldin, ucis într-un bombardament rusesc. Reacția lui Macron

Coordonatorul video al AFP în Ucraina, Arman Soldin, a fost ucis marţi într-un atac cu rachetă de tip Grad în estul Ucrainei, potrivit unor colegi care-l însoţeau.

10 mai 2023, 08:29
Coordonatorul video al AFP în Ucraina, Arman Soldin, ucis într-un bombardament rusesc. Reacția lui Macron

Bombardamentul care l-a ucis pe jurnalistul AFP a avut loc către ora locală 16.30 (şi ora României), în apropiere de Ceasiv Iar, o localitate ucraineană situată în apropiere de Bahmut, vizată zilnic de către forţele ruse.

Arman Soldin, în vârstă de 32 de ani, se afla împreună cu patru colegi, care au scăpat toţi teferi.

Ei se aflau împreună cu militari ucraineni atunci când au fost ţinta unei salve de rachete.

Familia lui Arman a fost informată, precizează AFP.

Jurnaliştii AFP se duc cu regularitate în această zonă, pentru a relata despre confruntări armate în regiune, epicentrul Războiului din Ucraina de mai multe luni.

”Agenţia, în ansamblul său, s-a prăbuşit”, declară CEO-ul AFP Fabrice Fries.

Citește și: Război în Ucraina. Armata lui Zelenski a rupt linia frontului la Bahmut în timpul paradei de la Moscova

”Moartea sa este o amintire teribilă a riscurilor şi pericolelor cu care se confruntă jurnaliştii zilnic, acoperind conflictul din Ucraina”, adaugă el.

Directorul informaţiilor AFP, Phil Chetwynd, salută memoria unui jurnalist ”curajos, creativ şi tenace”.

”Munca strălucitoare a lui Arman rezuma tot ceea ce ne face mândri de jurnalismul AFP în Ucraina”, adaugă el.

Arman Soldin, un jurmalist reporter de imagini experiemntat, care a lucrat anterior la Londra, era coordonator video în Ucraina din septembrie 2022 şi se ducea foarte des pe front.

El făcea parte din echipa AFP care a acoperit primele zile ale invaziei ruse.

”Arman era entuziast, energic, curajos. Era un adevărat reporter de teren, întotdeauna pregătit să plece, inclusiv în cele mai dificile zone”, declară directoarea în Europa a AFP, Christine Buhagiar.

”Deborda de energie şi aşa se definea el însuşi pe reţele. De un devotament total mseriei sale de jurnalist”, salută ea.

Recrutat la Roma, în 2016, ca stagiar, înainte să devină membru al Biroului AFP de la Londra în acelaşi an, Arman – de naţionalitate franceză şi de origine bosniacă – s-a născut la Sarajevo.

Citește și: Zelenski: E doar o chestiune de timp până când vom putea restabili o pace durabilă şi justă

El este cel puţin al 11-lea reporter, fixer sau şofer de jurnalişti ucis în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022, potrivit unui bilanţ al ONG-urilor specializate RSF şi CPJ.

”Unul dintre compatrioţii noştri, Arman Soldin, jurnalist la Agenţia France-Press, a fost ucis în Ucraina. Cu curaj, încă din primele ore ale conflictului a fost pe front pentru a stabili faptele. Pentru a ne informa”, a scris Macron pe Twitter.

Acesta a adăugat un mesaj de condoleanţe pentru familia jurnalistului şi colegii acestuia.

”Împărtăşim durerea familiei sale şi a tuturor colegilor săi”, a mai scris Macron.

Potrivit CNN, Sergiy Kyslytsya, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, a scris şi el un tweet în limba franceză despre moartea lui Soldin, în care a afirmat că jurnalistul „a plătit cu viaţa pentru curajul său” şi a prezentat condoleanţe celor dragi lui Soldin.

Citește și: Zelenski, revoltat. Îi cere Ursulei von der Leyen să permită exporturile de cereale în România. Vestea care a revoltat fermierii din țara noastră