Anul 2016, pe cale să bată toate recordurile de creştere a temperaturilor

Anul 2016 promite să fie cel mai cald an din istoria planetei noastre. Temperatura medie la suprafața Pământului ar putea fi anul acesta mai mare cu aproximativ 1,2°C în raport cu era pre-industrială. În 2015, care a stabilit precedentul record, temperatura era "doar" cu 1°C mai mare. Printre cauzele probabile ale acestui record, fenomenul climatic El Nino, dar și nivelul fără precedent al concentrațiilor principalelor gaze cu efect de seră în atmosferă.

20 dec. 2016, 11:40
Anul 2016, pe cale să bată toate recordurile de creştere a temperaturilor

Cifre alarmante, dar care uneori sunt dificil de înțeles. A realiza o reprezentare concretă a realității încălzirii globale este adesea o provocare. Totuși, aceasta este cheia pentru a emoționa și a face pe fiecare să înțeleagă urgența situației, scrie luni Le Figaro, prezentând câteva grafice animate foarte grăitoare ce reflectă evoluția fenomenului încălzirii globale.

Spirala creșterii temperaturilor

Climatolog la University of Reading (Marea Britanie) și membru al Grupului de experți interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), Ed Hawkins a dezvoltat un model grafic ce arată cât de repede se încălzește planeta din 1850. Pentru fiecare an, începând cu 1850 (data începerii primelor măsurători de temperatură fiabile), el a luat temperatura medie globală înregistrată în fiecare lună, pe baza măsurătorilor făcute de institutele naționale. Rezultatul este izbitor: în mai puțin de un minut, animația în cercuri permite să se vadă bine cât de repede crește temperatura planetei pentru a se apropia de 1,5 ° C (primul cerc roșu) și 2°C (al doilea cerc roșu). Aceste două cercuri reprezintă limitele stabilite de acordul de la Paris încheiat la conferința ONU dedicată schimbărilor climatice COP 21, desfășurată în 2015 la Paris.

Citeşte şi „Există o gaură în Soare!” Imaginea care a alertat lumea

Modificările pe termen lung

Bazându-se pe același principiu, un alt grafic folosește datele furnizate de Institutul Goddard pentru Studii Spațiale din cadrul NASA. Acest laborator dedicat studiului încălzirii globale este dotat cu unele dintre cele mai puternice supercomputere din lume și analizează într-o manieră continuă temperaturile de suprafață ale planetei noastre, obținute de 1.000 de stații meteorologice din întreaga lume, precum și date obținute prin satelit. Acest grafic permite vizualizarea evoluțiilor pe termen lung, cele mai importante pentru a înțelege schimbările profunde care afectează planeta Pământ.

O „mașină de întoarcere în timp” pentru climă

Grație acestei „mașini de întoarcere în timp”, așa cum a fost numită, NASA arată schimbările de temperatură din 1880 până în 2015. Zonele de culoare albastru întunecat indică locurile unde temperaturile sunt mai mici decât valoarea medie de referință (din 1951 până în 1980), iar cele portocalii — locurile în care temperaturile sunt mai mari decât valoarea de referință. În aceeași ordine de idei, NASA propune o prezentare animată a nivelului calotelor de la poli, a nivelului oceanelor și al emisiilor de dioxid de carbon.

Citeşte şi Anul 2016, cel mai cald din istorie. Anunţul făcut de experţii Organizaţiei Meteorologice Mondiale