Anul 2023 vine cu vești bune pentru chiriași. Proprietarii trebuie să suporte aceste costuri

Anumiți chiriași nu vor mai trebui să suporte anumite cheltuieli din propriul buzunar, proprietarii fiind cei care trebuie să se ocupe de plata acestora.

14 nov. 2022, 18:14
Anul 2023 vine cu vești bune pentru chiriași. Proprietarii trebuie să suporte aceste costuri

În Germania există din 2021 o taxă climatică pe CO2 pentru încălzirea cu petrol sau gaze naturale plătită de chiriași, însă, de anul viitor, acest lucru se va schimba. Proprietarii vor fi obligați din 2023 să preia 95% din costul taxei. Decizia va fi luată în funcție de eficiența energetică a imobilului, potrivit ziarulromânesc.de.

Decizia de a aplica această taxă fost luată pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon care dăunează climei. Germanii chiriași suportă integral această taxă în prezent, dar din 2023 proprietarii proprietarii vor trebui să contribuie, deoarece ei sunt cei responsabili de starea energetică a clădirii.

Bundenstag, parlamentul federal unicameral al Republicii Federale Germania, a adoptat recent proiectul de lege referitor la această situație. Potrivit cerințelor Ordonanței cu privire la costurile de încălzire, costurile prețului CO2 care ajung la chiriași îi încurajează pe aceștia să încălzească locuința cu moderație, dar nu îi îbcurajează pe proprierari să eficientizeze clădirile din punct de vedere energetic. Din această cauză, se face un plan pentru a veni cu contramăsuri printr-o nouă lege.

Citește și: ANAF începe raziile la românii cu proprietăți. Actul obligatoriu pe care trebuie să-l aibă fiecare cetățean

Prețul CO2 va fi împărțit între chiriași și proprietari după un model de niveluri. Dacă o casă este mai ecologică, cu atât proprietarul contribuie mai puțin. În prezent, prețul este de 30 de euro pe tona de CO2 emisă la arderea combustibililor pentru încălzire. Trepat, va crește la 55 de euro, până în 2025. În cazul clădirilor nerezidențiale, va fi introdusă o soluție forfetară de 50-50.

În ceea ce privește clădirile rezidențiale, proprietarii vor calcula emisiile de dioxid de carbon pe metru pătrat pe spațiu locuibil și pe an. Valoarea este utilizată pentru a distribui costurile, conform tabelului de mai jos. Dacă valorile sunt foarte proaste, proprietarii poate ajunge să plătească un procent de 95% din taxă.

Citește și: Viciile constructorilor îi ard la buzunar pe proprietari. Cum pot să își aleagă românii corect locuința mult dorită

Conform proiectului de lege, proprietarii sunt obligați să furnizeze informații exacte despre calculul cotei de cost cu CO2 în factura de încălzire. Vor fi raportate pnderea costului CO2 atribuit chiriașilor, clasificarea locuinței și baza de calcul. În cazul în care proprietarul nu emite informații cu privire la ponderea costurilor cu dioxidul de carbon sau nu furnizează informații necesare, chiriașii își vor putea reduce cota la 3%.

Potrivit asociațiilor de locatari, taxa de CO2 pentru un apartament de nivel mediu dintr-un bloc provoacă costuri suplimentare de aproximativ 67 de euro pe an pentru încălzirea cu gaz și de 98 de euro pentru cea cu păcură.