ANUL NOU 2019. Peste 4900 de pompieri vor fi mobilizaţi în noaptea de Revelion

Peste 4.900 de pompieri cu 790 autospeciale de stingere vor asigura zilnic misiunile de prevenire şi intervenţie în situaţii de urgenţă, în perioada minivacanţei de Revelion.

RomaniaTV.net
28 dec. 2018, 12:37
ANUL NOU 2019. Peste 4900 de pompieri vor fi mobilizaţi în noaptea de Revelion

ANUL NOU 2019. Pentru depistarea şi înlăturarea potenţialelor cauze de incendiu, de la începutul lunii decembrie, inspectorii de prevenire au derulat controale la structuri de primire turistica, restaurante, cluburi, baruri, discoteci, precum şi în spaţii comerciale cu aflux mare de persoane. La niciunul dintre obiectivele controlate nu au fost constatate încălcări grave care să impună aplicarea sancţiunii de oprire a funcţionării. Verificările vor continua la aceste categorii de obiective şi în perioada următoare, pentru înlăturarea potenţialelor disfuncţionalităţi care pot pune în pericol viaţa cetăţenilor, precizează IGSU.

Totodată, specialiştii ISU au asigurat instruirea angajaţilor, astfel încât în cazul unui incendiu să fie în măsură să sprijine acţiunile de evacuare a clienţilor şi limitare a propagării flăcărilor.

În noaptea de Anul Nou, echipaje de pompieri şi paramedici SMURD vor fi dislocate în apropierea zonelor unde vor fi organizate evenimente publice cu participare mare din rândul cetăţenilor.

Întrucât în această perioadă vor fi utilizate jocuri de artificii cu articole pirotehnice, personalul specializat a analizat solicitările primite în acest sens din partea organizatorilor şi a eliberat 214 acorduri.

În plan operaţional, aproximativ 300 echipaje medicale SMURD, peste 100 de echipaje de descarcerare şi 43 autospeciale pentru victime multiple vor asigura, zilnic, răspunsul la urgenţele medicale şi misiunile de descarcerare.

IGSU aminteşte că, pentru prevenirea incidentelor ce pot fi generate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice, trebuie respectate în totalitate instrucţiunile producătorului şi verificată integritatea ambalajului, iar în situaţia în care acesta este deteriorat se evită utilizarea produsului. Chiar şi pentru materialele care prezintă un nivel de risc foarte scăzut, accesul copiilor este strict interzis.

În cazul în care anumite materiale sunt nefuncţionale nu se va încerca reaprinderea lor. De asemenea, materialele pirotehnice nu trebuie aruncate în foc sau în alte mijloacele destinate încălzirii.

IGSU le reaminteşte cetăţenilor că pot folosi doar materialele pirotehnice din categoria celor admise la comercializare şi care prezintă un pericol redus pentru utilizatori (ex: beţişoare bengale, jerbe, granule scânteietoare, şerpi, scântei, pocnitori cu confetti).

Nu în ultimul rând, IGSU atrage atenţia organizatorilor de evenimente cu aflux de persoane asupra principalelor aspecte pe care aceştia trebuie să le aibă în vedere, respectiv: respectarea capacităţii maxime de utilizatori ai spaţiului în care se desfăşoară evenimentul; asigurarea măsurilor privind evacuarea utilizatorilor în cazul producerii unei situaţii de urgenţă; asigurarea funcţionării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor din dotarea spaţiului respectiv; instruirea personalului cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor şi care asigură intervenţia la locul de muncă.