Anul Nou vine cu vreme rece şi ploi. VEZI PROGNOZA PE TREI ZILE

Ultimele zile din 2012 aduc gerul şi vântul la ordinea zilei. Potrivit meteorologiilor, 2013 va începe cu vreme rece, în unele zone ale ţării vor apărea precipitaţii, doar sub formă de ploaie.

RomaniaTV.net
28 dec. 2012, 17:47
Anul Nou vine cu vreme rece şi ploi. VEZI PROGNOZA PE TREI ZILE

Sâmbătă, vremea intră într-un proces de răcire, astfel că noaptea mercurul din termometre va coborî sub pragul de ger cu precădere în regiunile aflate în nordul, nord-estul şi centrul teritoriului. Presiunea atmosferică va fi în creştere spre 764 milimetri coloana de mercur şi prin urmare soarele preia treptat controlul asupra cerului. Doar prin sud-vestul ţării, iar în prima parte a zilei şi în extremitatea sudică mai rămân câţiva nori rătăciţi ce scutură puţine precipitaţii slabe, mai ales sub formă de ploaie. Vântul se agită în partea de sud-est, aşa că dimineaţa ceaţa îşi face apariţia în special în Transilvania. Temperaturile maxime se vor încadra între -7…-6 grade în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei şi 5…6 grade în Dealurile de Vest.

În Bucureşti, sâmbătă, termometrele mai pierd câteva grade, astfel că la amiază nu vor indică mai mult de 2…3 grade, valori de altfel normale pentru această perioadă. Va predomina soarele, însă vântul este cam nervos, accentuând senzaţia de rece.

Ziua de duminică începe cu o vreme geroasă îndeosebi în Transilvania şi Moldova, iar mercurul în termometre ajunge chiar până la minus 24 de grade în  zonele depresionare. Soarele ţine agenda zilei, dar cel puţin în orele dimineţii ceaţa este fenomenul meteo de interes, îndeosebi pentru sudul şi estul ţării, unde va fi asociată local şi cu depunere de chiciură. Vântul se mai agită puţin prin sudul Banatului şi pe crestele montane înalte, iar amiaza vine cu temperaturi de la -6 grade în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, până la 6…7 grade în Dealurile de Vest.

Vremea va fi rece şi în Capitală duminică, cel puţin dimineaţa. Soarele străluceşte din plin, vântul este domol, iar cele 0…2 grade de la amiază conturează tabloul perfect al unei zile însorite de iarnă, numai bună pentru a petrece timpul la patinoar.

Ultima zi a anului vine cu vreme rece, geroasă dimineaţa şi în cursul nopţii de Revelion îndeosebi în Moldova şi în estul Transilvaniei. Cerul va fi aproape lipsit de nori, vântul nu are excese, aşa că ne putem bucura din plin de spectacolele organizate în aer liber. Numai prin zonele mai joase de relief, în special din sudul şi estul ţării, ceaţa ar putea reduce vizibilitatea, dar aşa mai curând în orele dimineţii. Temperaturile maxime se vor situa de la -4 grade în Moldova şi în depresiuni până la 5…6 grade în zona deluroasă din vestul şi sud-vestul ţării, iar cele minime vor fi curpinse între -12 şi 0 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei spre -16 de grade.

În Bucureşti, vremea este frumoasă în ultima zi a anului, dar rece dimineaţa şi in cursul nopţii. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul abia dacă adie. În aceste condiţii este posibil să apară puţin ceaţa în orele dimineţii şi pe parcursul nopţii, dar fără să strice prea mult aspectul plăcut al acestei zile. La amiază în termometre se strâng cam 3…4 grade, iar noaptea mercurul coboară spre -8…-6 grade.

Primele zile ale noului an aduc valori termice apropiate de normalul perioadei, cu maxime ce se vor situa între -3 şi 8 grade. Marţi va mai fi ceaţă în zonele joase, cu precădere din regiunile extracarpatice, apoi precipitaţiile îşi fac apariţia treptat în toate regiunile ţării, începând cu cele aflate în vestul şi nord-vestul teritoriului.

Sâmbătă, vremea se răceşte şi la munte, iar noaptea se lasă gerul ce se va resimţi şi în orele dimineţii. Soarele ţine agenda zilei şi doar prin Carpaţii Meridionali şi prin Munţii Banatului mai rămân câţiva nori ce scutură puţini fulgi de nea. Vântul nu este supărător, iar pe văi şi în depresiuni, mai ales în primele ore este posibil să apară ceaţă şi chiciură. Dat fiind stratul de omăt, prezent cel puţin în limite satisfăcătoare în zona Carpaţilor Meridionali şi Orientali, muntele rămâne o destinaţie preferată pentru vacanţă. Trebuie însă să vă puneţi în bagaje haine destul de groase pentru că temperaturile completeaza tabloul de iarnă. Se va înregistra -1 grad la Predeal şi Sinaia cota 1500, în timp ce la Stâna de Vale vor fi în jur de 3 grade. Pe crestele cele mai înalte vor fi temperaturi ceva mai scăzute, spre -6…-5 grade.

Vremea se mai răceşte sâmbătă, maximele zilei pornesc de la minus 7…minus 6 în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, însă în Dealurile de Vest încă se ating valori de 5…6 grade cu plus. Ca aspect, vorbim despre o zi destul de însorită în mare parte din ţară, cu câţiva nori mai insistenţi doar prin regiunile din sud-vestul şi sudul extrem unde pe alocuri mai sunt precipitaţii slabe, predominant ploi. Iar în centrul ţării, ceaţa dimineţii este prezentă, în rest însă vântul este mai agitat şi atmosfera se limpezeşte.

În Transilvania ziua de sâmbătă începe cu ceaţă, dar se rispiseşte destul de repede în mare parte din regiune şi doar în est vorbim despre soare cu dinţi, cpci la Miercurea Ciuc maxima zilei nu trece de minus 6 grade. Însă la Brasov şi Cluj Napoca mercurul urcă în termometre spre minus 1 grade, iar  la Sibiu sunt 2 grade la amiază.

Tot 2 grade îndică termometrele şi în Baia Mare, pe fondul cerului mai degajat, în tmip ce la Oradea sunt 3 grade şi câteva raze de soare printre nori, dar fără precipitaţii şi fără vânt.

Şi către sud, la Arad, se mai iveşte şi soarele, nu se anunţă precipitaţii şi temperatura aerului urcă spre 3 grade Celsius, ca şi la Deva, în timp ce la Timişoara, în aceleaşi condiţii, se înregistrează 4 grade la prânz. La Reşiţa însă plouă puţin, mai ales în primele ore din zi, iar termometrele indică tot 4 grade.

În Oltenia cerul este destul de noros în prima parte a zilei, cel puţin, când mai cad câteva picături de ploaie, iar temperaturile amiezii sunt cele normale pentru data din calendar: 4 grade la Drobeta Turnu Severin şi Târgu Jiu şi 3 grade la Craiova şi Râmnicu Vâlcea.

În Muntenia norii preferă sudul extrem al regiunii, în Lunca Dunării plouă puţin şi slab, iar maximele rămân modeste, doar 1 grad peste 0 la Giurgiu, la fel şi la Călăraşi. Dar spre dealuri soarele este tot mai generos şi se ating  valori de 3-4 garde şi la Pitesti şi la Targoviste. În Bărăgan însa este rece, căci vântul de nord suflă mai viguros şi termometrele indică 1 grad la Buzău şi Brăila.

Şi în Dobrogea se menţine vântul alert cel puţin în prima parte a zilei, sunt nori dar îşi mai face loc şi soarele, aşa că temperatura aerului ajunge totuşi până la 3 grade la Constanta şi 2 la Tulcea.

În Moldova temperaturile rămân modeste, mai ales spre nordul regiunii, iar vântul suflă în general moderat. Dar precipitatiile se opresc şi amiaza vine cu minus 2 grade în tremometre la Vaslui, minus 3 la Iaşi şi Bacău şi minus 4 la Suceava.