Anunț CNAIR: taxă pentru kilometri parcurși și durata călătoriei. Ce trebuie să știe toți șoferii

CNAIR a anunțat modificări la modul în care șoferii vor fi verificați pe drumurile naționale, dar și la ieșirile din țară. În acest sens va fi implementat un sistem electronic de control.

27 ian. 2024, 22:44
Anunț CNAIR: taxă pentru kilometri parcurși și durata călătoriei. Ce trebuie să știe toți șoferii
Anunț CNAIR: taxă pentru kilometri parcurși și durata călătoriei. Ce trebuie să știe toți șoferii

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a inițiat o licitație în valoare de peste 250 milioane de lei pentru procurarea unui sistem electronic de tarifare ce va impune taxarea șoferilor în funcție de durata călătoriei și distanța parcursă.

Citește și: Cum să porneşti maşina corect pe frig, conform sfaturilor lui Titi Aur. Greşeala făcută de foarte mulţi şoferi

Anunț CNAIR: taxă pentru kilometri parcurși și durata călătoriei

CNAIR a demarat procesul de achiziție pentru implementarea unui nou sistem electronic de tarifare. Acesta are ca scop asigurarea managementului, gestionării și controlului tarifului de utilizare a infrastructurii rutiere pe baza timpului și distanței parcurse. În caietul de sarcini, CNAIR oferă detalii despre obiectivele proiectului.

Noul sistem de tarifare va îngloba atât un mod de tarifare având la bază perioada de utilizare a infrastructurii rutiere (time-based) pentru autoturisme, autobuze, autocare şi autovehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) ≤ 3,5 tone cât şi un mod de tarifare în funcţie de distanţa parcursă (distance-based) pentru autovehiculele de transport marfă cu MTMA > 3,5 tone. Totodată, în cazul autoturismelor, autobuzelor, autocarelor şi autovehiculelor de transport marfă cu (MTMA) ≤ 3,5 tone se va aplica şi un tarif de trecere (peaj) pentru utilizarea podurilor, tunelurilor şi trecătorilor de munte”, se precizează în document, potrivit ZF.ro.

Noul sistem centralizat de tarifare rutieră va include funcționalitățile existente pentru autovehiculele de până la 3,5 tone, inclusiv migrarea datelor existente din prezentul sistem centralizat. De asemenea, va conţine şi funcționalitățile specifice pentru colectarea tarifului de trecere a infrastructurii rutiere pentru autovehiculele cu masa totală de peste 3,5 tone.

Valoarea noului soft este estimată la 258 de milioane de lei, iar data limită de depunere a ofertelor este de 7 martie 2024. Până vor fi implementate noile sisteme de tarifare, șoferii vor plăti în continuare rovinieta clasică. Taxa de drum este stabilită în funcție de tipul de vehicul pentru care se achiziționează și de perioada de valabilitate a acesteia.

Pentru autoturisme, prețul unei roviniete este:

  • 7 zile – 3 euro
  • 30 de zile – 7 euro
  • 90 de zile – 13 euro
  • 12 luni – 28 euro.

Cele mai mari taxe de drum sunt aplicate vehiculelor de transport marfă de peste 12 tone, cu cel puțin 4 axe. În cazul acestora, costul rovinietei este:

  • 1 zi – 11 euro
  • 7 zile – 55 euro
  • 30 de zile – 121 euro
  • 30 de zile – 345 euro
  • 12 luni – 1210 euro.

De anul acesta ar urma să fie introdusă și rovinieta de o zi pentru autoturisme, dar proiectul este încă în faza de analiză.

Citește și: Taxă suplimentară pentru șoferi. Prețul locurilor de parcare ar putea fi determinat de dimensiunea autovehiculelor