Anunţ CNAS! A fost restabilită calitatea de asigurat pentru aproximativ 90.000 de salariaţi care au fost în şomaj tehnic

Publicat: Luni, 27 Iulie 2020 15:14 // Actualizat: Luni, 27 Iulie 2020 15:14 // Sursa: romaniatv.net

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat luni că a fost restabilită calitatea de asigurat pentru aproximativ 90.000 de salariaţi care au fost în şomaj tehnic, fiind operate în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) modificările necesare.

CNAS a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă datele cuprinse în listele asumate de reprezentantul legal al angajatorului referitoare la persoanele şi perioadele în care acestea au fost în şomaj tehnic şi pentru care s-au virat sumele aferente contribuţiilor la asigurările sociale de sănătate, potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres.

"În baza acestor informaţii oficiale, CNAS a operat în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) modificările necesare pentru ca salariaţii care s-au aflat în şomaj tehnic, dar care nu figurau în baza de date ca persoane asigurate în perioadele în care acestea au beneficiat de indemnizaţia prevăzută în OUG nr. 30/2020, să îşi păstreze calitatea de asigurat, chiar dacă această indemnizaţie a fost constituită ca obligaţie de plată în Declaraţia 112 la o dată ulterioară, respectiv în luna aprilie 2020 pentru luna martie 2020. Prin această procedură, a fost restabilită calitatea de asigurat pentru aproximativ 90.000 de salariaţi care au fost în şomaj tehnic, dar pentru care Declaraţia 112 nu a fost completată în conformitate cu reglementările prevăzute în Ordinul nr. 1.942/979/819/2020", se explică în comunicatul CNAS.

Citeşte şi: Cei care au fost în şomaj tehnic nu figurează în sistem că au cotizat. Aceeaşi problemă o au şi pensionarii

Conform sursei citate, mai există însă situaţii în care angajatorul a declarat încetarea raporturilor de muncă, prin completarea în Declaraţia 112 a datei lichidării acestora. În aceste cazuri este necesară depunerea unei declaraţii rectificative din care să rezulte situaţia reală a raporturilor de muncă.

"Persoanele care îndeplinesc condiţiile legale pentru a beneficia de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate trebuiau repuse în drepturi. Am găsit o formulă care să ajute la acest demers, respectând reglementările în vigoare, şi mulţumesc conducerii ANOFM pentru sprijinul acordat. Vom continua să rezolvăm punctual toate situaţiile în care persoanele ce îndeplinesc condiţiile necesare pentru a fi asigurat în sistemul de sănătate să beneficieze de acest drept. Principala noastră misiune este de a veghea ca drepturile asiguraţilor să fie respectate şi vom interveni ori de câte ori va fi nevoie pentru a asigura accesul populaţiei la asistenţa medicală", a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS.

Citeşte şi: Cardul de sănătate redevine obligatoriu de astăzi. Care sunt excepţiile

CNAS menţionează că, pentru a evita astfel de situaţii în viitor, angajatorii trebuie să completeze Declaraţia 112 privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, respectând reglementările prevăzute în Ordinul comun al ministrului Finanţelor Publice, al ministrului Muncii şi al ministrului Sănătăţii nr. 1942/979/819/2020.

Deși contribuțiile s-au plătit pentru cei care au fost în șomaj tehnic, se pare că la Casa de Pensii multe persoane apar că nu au cotizat în acea perioadă, conform unor surse din zona administrației. Practic, situația este similară cu cea de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
asigurări casa de asigurari CNAS restabilit şomaj tehnic
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8357
RON
12 Aug
noapte 20 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H