Anunţ de ultima oră! Angajaţii sănătoşi ai companiilor închise de DSP vor primi indemnizaţie de şomaj tehnic

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a inormat că Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă prin care angajaţii sănătoşi ai companiilor pentru care Direcţiile de Sănătate Publică dispun suspendarea activităţii în urma infectării unor salariaţi cu noul coronavirus vor beneficia de acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic. 

RomaniaTV.net
23 iul. 2020, 13:06
Anunţ de ultima oră! Angajaţii sănătoşi ai companiilor închise de DSP vor primi indemnizaţie de şomaj tehnic

„Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă prin care a instituit o nouă măsură de sprijin a angajaţilor şi angajatorilor care sunt nevoiţi să întrerupă activitatea din cauza infectării cu SARS-CoV-2 a unor salariaţi. Astfel, dacă Direcţia de Sănătate Publică dispune suspendarea activităţii unei companii ca urmare a identificării de persoane infectate cu SARS-CoV-2, toţi angajaţii, cu excepţia celor aflaţi în concediu medical, vor beneficia de acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic, din bugetul asigurărilor pentru şomaj”, se menţionează în comunicatul MMPS.

Citeşte şi: Senatul a majorat indemnizaţia de şomaj

Conform Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, măsura este valabilă până la sfârşitul anului. 

„Sprijinul financiar se va acorda pe toată perioada în care activitatea este suspendată, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020. Aceste măsuri de protecţie socială la nivelul angajatorilor, cu caracter excepţional, sunt necesare pentru a evita pierderea de locuri de muncă, creşterea ratei de excluziune socială, precum şi amplificarea decalajului socio-economic dintre persoanele a căror activitate a fost afectată direct de epidemie şi restul populaţiei”, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii.

În expunerea de motive se arată că persoanelor aflate în şomaj li s-ar calcula, potrivit acestui proiect, cuantumul indemnizaţiei de şomaj ţinând cont de 100% din valoarea indicatorul social de referinţă (500 lei), în vigoare la data stabilirii drepturilor acestora, şi nu de 75% din valoarea ISR, cum se calculează în prezent.