Banca Centrală Europeană menţine ajutorul de urgenţă pentru băncile greceşti. Condiţiile sunt dure

Banca Centrală Europeană a anunţat, luni după-amiază, că va menţine neschimbat fondul de lichidităţi pentru Grecia (ELA), conform unei promisiuni făcute cu o săptămână în urmă. Nivelul acestor lichidităţi este de 89 de miliarde de euro, informează businessinsider.com.

06 iul. 2015, 20:10
Banca Centrală Europeană menţine ajutorul de urgenţă pentru băncile greceşti. Condiţiile sunt dure

Acest lucru nu înseamnă că Grecia va primi bani necondiţionat, ci, din contră. Problema băncilor greceşti, aşa cum s-a dovedit până acum, este aceea că aceste bănci rămân foarte repede fără lichidităţi, iar în perspectiva în care BCE nu le va elibera lichidităţile de care au nevoie, băncile greceşti ar putea să nu se redeschidă cel mai devreme joi, aşa cum a fost prevăzut.

Deocamdată, BCE nu a dat lămuriri suficiente privind mecanismul financiar avut în vedere prin această măsură.

Citeşte şi Fondul Monetar Internaţional a anunţat că este pregătit să ajute Grecia dacă i se va cere

BCE nu va reduce valoarea împrumuturilor de urgenţă ce îi vor permite Băncii Greciei să le facă propriilor sale bănci. Nu înseamnă că ele pot împrumuta întreaga sumă de care au nevoie dintr-o dată, cel puţin deocamdată.

Şi mai mult, „ELA poate fi acordat în schimbul unor garanții suficiente”, a amintit BCE în comunicat citat de Agerpres. Însă, degradarea financiară a Greciei are un impact serios asupra acestor titluri puse garanție de băncile grecești pentru a putea avea acces la finanțarea de urgență, explică BCE.