Ministrul Muncii, anunţ crucial despre pensiile românilor: Recalcularea se va face în baza unei noi legi! Nimeni nu va avea un venit mai mic

Raluca Turcan susţine joi o conferinţă de presă pe tema evaluării pensiilor din sistemul public. Ministrul Muncii va face un anunţ crucial despre veniturile pensionarilor din România.

28 ian. 2021, 12:09
Ministrul Muncii, anunţ crucial despre pensiile românilor: Recalcularea se va face în baza unei noi legi! Nimeni nu va avea un venit mai mic

Ministrul Muncii, anunţ crucial despre pensiile românilor. Turcan a susţinut că procesul va fi extrem de laborios şi presupune ca toate dosarele să intre într-un format electronic pe anumiţi indicatori, după care se va termina procedura legislativă. Când va fi gata procedura legislativă şi legea, se va declanşa procesul de recalculare şi într-o perioadă scurtă de timp pensiile vor intra la plată recalculate.

Ministrul Muncii, anunţ crucial despre pensiile românilor. Cum se va face recalcularea veniturilor

Ministrul Muncii, anunţ crucial despre pensiile românilor. Recalcularea pensiilor se va face pe baza unei noi formule de calcul ce va fi prezentată opiniei publice în momentul în care va fi finalizată.

„Ultima mare recalculare a pensiilor din sistemul public a avut loc în 2005. Am stabilit o perioadă de 18 luni pentru evaluarea pensiilor. Toate datele vor fi colectate în sistemul de Pensii. Evident că finalizarea acestui proces presupune resurse suplimentare faţă de cele existente. Vom întocmi un dosar de atragere de fonduri europene pentru Redresare. Cheltuielile pentru implementarea recalcularea pensiilor sunt cheltuieli deductibile din planul public de pensii. Pasul acesta are la bază două concepte cheie.

Recalcularea se va face în baza unei noi legi, care va conţine o formulă cu indicatori. Există o componentă tehnică şi una legislativă prin care noi pregătim o nouă lege să înlocuiască legea 127. Pensiile se primesc şi se calculează în baza legii existente.

Primul lucru pe care l-am făcut în acest Minister a fost un grup de lucru, oameni care o parte sunt alături de mine şi au lucrat într-un ritm destul de intesnt.

Sunt mai mulţi indicatori. Ei se referă la detalieri ale stagiilor de cotizare sau de vechime în muncă, detalieri la stagiul de cotizare realizat în grupele de muncă, veniturile de natură salarială, perioadele necontributive, care de asemenea, au mai multe variante. Vreau să ştiţi că facem o sinteză a indicatorilor care pot fi luaţi în calcul pentru calcularea pensiilor, iar cînd va fi gata legea pensiilor vom extrage din aceşti indicatori exact acele componente importante.

Discuţiile vor începe în maxim o lună de zile. Avem mai multe variante de formulă a pensiilor. Căutăm acea formulă să dea deopotrivă care să aducă contrbutivitate şi ehitate pentru un număr cât mai mare de pensionari şi să aducă sustenabilitate în sistemul de pensii.

Pentru că un lucru despre care nu s-a vorbit şi a fost incorect faţă de 5 milioane de pensionari, a fost că legea 127 cu noua formulă de calcul presupunea un efort bugetar pe care nicio economie, chiar înainte de criza economică, nu şi-o putea permite.

Nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. Pensiile care pe noua formulă ar putea ieşi cu o valoarea mai mică vor ieşi la acelaşi plafon, în timp e altele erau mai mici şi acum vor creşte, ca să păstrăm acea echitate de care vorbeam.”, spune Raluca Turcan.

Ce se întâmplă cu legea salarizării

„Corectarea legii salarizării neunitare din sistemul public e de asemenea o prioritate a Ministerului Muncii şi spun neunitare pentru că şi aici este o inechitate şi în sistemul de salarizare în ssitemul public, de aceea pentru această problemă avem un alt grup de specialişti care vor finaliza o variantă de proiect de lege, care va fi trimis în Parlament, care să se refere la plafonul sporurilor adăugate la salariul de bază.

Proiectul va reajusta numărul de sporuri din sistemul de faţă şi cuantumul unor sporuri pe care le avem în momentul de faţă, unele dintre ele într-un mod cât se poate de evident poate fi acordat în sumă fixă la salariul de bază. Şi de asemenea în grila de salarizare vor reaşeza salariile de bază într-o erarhie aşa cum prevedea de fapt legea de bază.”, a adăugat ea.

Alcoaţiile copiilor puse sub semnul întrebării

„Am văzut o declaraţie de-a mea răstălmăcită în spaţiul public.După cum bine cunoaştem, alocaţiile au fost crescute de la 1 ianuarie 2021, cu 20% dar plata se face pe 1 februarie pentru că aşa se face. Nu majorările se fac de la 1 februarie.

În privinţa alocaţiilor avem un proiect de lege în Parlament, care prevedea două etape de majorare a alocaţiilor, una în ianuarie şi una pe la mijlocul anului. Noi am făcut prima majorare de 20%, vom vedea dacă în Parlament se va menţine şi a doua majorare. Ne vom da seama şi din Bugetul care va fi pe anul acesta.”, a spus Turcan.

Ce declara ministrul Muncii în urmă cu câteva zile cu privire la pensii

„În acest moment aş putea spune că anul acesta pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare, iar legea care a fost vânturată în faţa a milioane de pensionari într-un mod cât se poate de cinic practic va fi cel mai probabil prorogată, astfel încât, în paralel cu calcularea pensiilor pe actuala formulă, să pregătim o nouă lege a pensiilor sustenabilă din punct de vedere financiar, care să aducă contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, iar undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou, în baza unei noi legi a pensiilor.

Ca atare, mâine voi declanşa ceea ce trebuia făcut încă din iulie, cred, 2019 şi anume să dau un ordin de ministru prin care să fie revizuite, evaluate toate dosarele de pensie în baza unor informaţii care vor fi necesare în formula de recalculare a acestor pensii. Începem acest proces de evaluare a dosarelor de pensie, aproximativ 5 milioane, cu structura actuală, cu toate că inclusiv din anul 2019 ar fi trebuit pregătită infrastructura, echipamente, softuri şi oameni”, a spus Turcan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Întrebată dacă vor exista şi scăderi de pensii, ea a afirmat că nu se vor opera scăderi de pensii, ci o recalculare, pentru a se introduce mai mulţi indicatori care să reflecte contributivitatea în valoarea pensiei, iar cei care ar obţine pe noua formulă cu pensii mai mici vor rămâne la nivelul actual.

„Voi anunţa mâine în conferinţa de presă care sunt indicatorii pe care îi vom lua în considerare în evaluarea acestor dosare…Mai merită spus un lucru. Pensiile vor fi recalculate pe o formulă. Formula aceasta va fi introdusă în noua lege a pensiilor. Până când eu nu negociez această formulă cu toate partidele din coaliţie, cu partenerii sociali, eu nu voi putea s-o fac publică. De aceea, mâine eu voi prezenta indicatorii pe care îi vom lua în calcul în evaluarea acestor dosare. Îi voi introduce în acel şablon electronic, astfel încât eu, în momentul în care am formula finală, să pot să jonglez cu el”, a explicat Raluca Turcan.

Citeşte şi: Alocaţiile copiilor cresc cu 20%. Raluca Turcan a anunţat de când se va aplica