Anunţ de ultimă oră pentru cei care refuză să îşi vaccineze copiii. Ce se va întâmpla cu elevii neimunizaţi

Deputatul PSD Iași Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport, susţine că asigurarea dreptului la educație tuturor copiilor și înscrierea acestora într-o colectivitate trebuie să se realizeze doar după prezentarea actelor justificative care să ateste efectuarea vaccinurilor cuprinse în schema națională de vaccinare.

RomaniaTV.net
07 nov. 2017, 15:28
Anunţ de ultimă oră pentru cei care refuză să îşi vaccineze copiii. Ce se va întâmpla cu elevii neimunizaţi

Parlamentarul PSD adaugă că, în acest context, este importantă ”revitalizarea” cabinetelor de medicină școlară și implicarea acestora în procesul de vaccinare.

”Asigurarea dreptului la educație tuturor copiilor, înscrierea lor într-o colectivitate de învățământ trebuie să se realizeze doar după prezentarea actelor care justifică, atestă efectuarea vaccinurilor cuprinse în schema națională de vaccinare. În acest sens, consider că un alt subiect corelativ temei în discuție se referă la cabinetele de medicină școlară care trebuie valorizate, revitalizate, susținute financiar și implicate în acest demers de vaccinare și monitorizare a situațiilor existente, prin controale periodice efectuate pe parcursul procesului educativ, cu obiectivul promovării sănătății, prevenirii, diagnosticării și chiar tratării a numeroase afecțiuni”, arată Gavrilă.

Deputatul ieșean apreciază utilitatea prevederile proiectului de lege referitor la vaccinare, aflat în prezent în dezbatere la Cameră după adoptarea de către Senat, care privesc obligațiile instituțiilor școlare de a verifica efectuarea vaccinărilor obligatorii la înscrierea copiilor într-o colectivitate educațională și de a solicita un calendar de recuperare sau o adeverință în cazul unor eventuale contraindicații medicale definitive formulate de specialiști.

”La fel de utile vor fi comisiile județene de vaccinare pentru monitorizare, verificare, clarificare a situațiilor diferite, prin colaborare interinstituțională — medici de diferite specialități, reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică, ai inspectoratelor școlare sau direcțiilor de protecția copilului”, se arată în comunicatul deputatului PSD.

Totodată, deputatul ieșean consideră că ”se impune, totuși, intensificarea campaniilor de informare a părinților, copiilor, reprezentanților legali despre beneficiile vaccinăării, despre riscurile la care se supun dacă nu vor accesa acest serviciu, despre modalități de evaluare a unor eventuale riscuri pentru sănătatea copilului, inclusiv prezentarea programelor și tipurilor de vaccinare, perioadele lor de implementare, surse de informare suplimentară”.

În comunicat se arată că, potrivit statisticilor, în perioada 2012-2015, la nivel mondial, vaccinurile au prevenit peste 5 milioane de decese, iar în România, pe fondul unui trend descendent de acoperire vaccinală împotriva bolilor transmisibile, preîntâmpinate prin vaccinare, epidemia de rujeolă care a izbucnit în februarie 2016 a avut 9.233 de cazuri, dintre care 34 de decese.

”Și statisticile din anii trecuți sunt relevante: în timpul epidemiei de rujeolă și rubeolă din 2011-2012 s-au înregistrat 2 decese, 12 decese după naștere, complicații asociate — 73 de cazuri de encefalite, 7.218 pneumonii și 291 de artrite”, se arată în comunicat.

Deputatul PSD consideră că sunt necesare dezbateri pentru clarificări, pentru armonizarea propunerilor și eficientizarea legislației.

”Discuțiile pot risipi mituri și legende, abordări lipsite de temei științific, generalizări incorecte, realizând, însă, în final suportul legislativ necesar pentru un domeniu atât de sensibil cum este starea de sănătate a populației, instituind măsurile necesare de prevenție și intervenție, de vaccinare și consemnare a acestui parcurs”, mai arată președintele Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport a Camerei Deputaților.