Anunț important de la RAR! În ce condiții șoferului i se poate refuza efectuarea ITP

Inspecția tehnică periodică (ITP) a autoturismului este o obligație pe care o au toți proprietarii de mașini. În anumite situații însă, unui șofer i se poate refuza efectuarea ITP la stațiile autorizate de Registrul Auto Român (RAR).
Irina Dumitrescu
16 mart. 2025, 10:00
Anunț important de la RAR! În ce condiții șoferului i se poate refuza efectuarea ITP

Fără ITP la zi, un autovehicul nu poate circula legal pe drumurile publice din România.

Periodicitatea cu care trebuie făcută ITP depinde de vechimea autovehicului. Astfel, pentru mașinile cu până în trei ani vechime, prima inspecție tehnică periodică trebuie făcută la trei ani de la data primei înmatriculări. Pentru mașini cu vechimea între trei și 12 ani, ITP se efectuează la fiecare doi ani. Pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, ITP trebuie făcută în fiecare an.

Inspecția tehnică se face la una dintre stațiile autorizate de RAR. Înainte de a merge să facă ITP, proprietarul unui autovehicul trebuie să se asigure că are toate documentele necesare.

Documente necesare pentru ITP

  • certificatul de înmatriculare (talonul)
  • cartea de identitate a vehiculului (CIV)
  • actul de identitate al proprietarului
  • polița RCA valabilă

Citește și Proprietarii de apartamente din România care vor plăti o taxă de 700 de lei. Suma creşte în funcţie de numărul de camere ale apartamentului

Un alt aspect esențial este legat de starea în care se află mașina (interior și exterior), deoarece vehiculele neîngrijite pot întârzia procesul de verificare.

Concret, în cazul unui autovehicul foarte murdar, stația poate refuza efectuarea ITP!

RAR a furnizat un exemplu recent din această categorie. Un șofer a venit la reprezentanța RAR din Sibiu cu un autoturism care arăta, la propriu, ca un coș de gunoi. Mașina avea interiorul plin de deșeuri, însă cei de la stația de verificare au decis să facă o excepție și să efectueze ITP, deoarece șoferul era însoțit de un copil.

RAR a făcut publice imagini cu interiorul autoturismului respectiv, subliniind de ce este important ca șoferii să vină pentru ITP cu mașinile îngrijite.

”Pentru anumite servicii este necesară verificarea stării tehnice a vehiculului, iar un grad ridicat de murdărie poate duce la scăderea vizibilității asupra unor elemente de caroserie corodate excesiv sau a unor componente ale articulațiilor roților, dar poate masca și un parbriz fisurat sau uzura în exces a anvelopelor etc.”, au transmis reprezentanții RAR.

În cazul mașinilor neîngrijite, stația de verificare are dreptul să amâne efectuarea ITP, până când autovehiculul este adus la standardele de curățenie normale.

”Colegii noștri vor pierde timp pentru curățarea respectivelor elemente pe care urmează să le inspecteze sau, în ultimă instanță, vă pot solicita să mergeți să spălați autovehiculul și să reveniți pentru continuarea procedurilor.

Autovehiculul din imagini a fost adus la reprezentanța RAR Sibiu pentru verificările tehnice necesare redobândirii certificatului de înmatriculare. În astfel de situații, legislația ne permite să amânăm efectuarea serviciilor solicitate și să-l îndrumăm pe proprietar întâi către o spălătorie. Suntem oameni, iar în acest caz colegii noștri au făcut o excepție, deoarece șoferul era însoțit de un copil”, au mai spus cei de la RAR, citați de evz.

Citește și Categoria de pensionari care primește 1.000 de lei în plus la pensie din aprilie. Acești români lucrează doar până la 60 de ani

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”