Anunț major după un an de război în Ucraina: Jens Stoltenberg se retrage de la conducerea NATO. Ce se va întâmpla cu Mircea Geoană

Anunț important de la vârful NATO. Jens Stoltenberg va încheia definitiv socotelile cu alianța militară care susține Ucraina, în plin conflict cu Rusia.

21 feb. 2023, 09:52
Anunț major după un an de război în Ucraina: Jens Stoltenberg se retrage de la conducerea NATO. Ce se va întâmpla cu Mircea Geoană

Secretarul general NATO, norvegianul Jens Stoltenberg a confirmat că are în plan să elibereze funcția în toamna anului 2023. El a făcut dezvăluirea într-un interviu oferit pentru CNN, luni.

„Plec în această toamnă. Sunt sigur că Alianța va găsi o persoană demnă care să mă înlocuiască”, a declarat Jens Stoltenberg.

În vârstă de 63 de ani, fostul premier al Norvegiei a fost provocat să spună dacă va rămâne în funcție în cazul în care va fi rugat de membrii Alianței. În schimb, Stoltenberg a preferat să nu înainteze fel de fel de scenarii.

„Sunt concentrat pe asigurarea asistenței NATO penru Ucraina”, a declarat Stoltenberg.

Planul lui Jens Stoltenberg, de a părăsi șefia NATO, fusese confirmată din 12 februarie de către purtătorul de cuvânt al Alianței, Oana Lungescu. Până acum, Jens Stoltenberg și-a prelungit mandatul de trei ori. El este secretar general NATO de aproape nouă ani.

 

Un an de zile de la invazia Rusiei în Ucraina. Jens Stoltenberg susține că Occidentul îl va sprijini în continuare pe Volodimir Zelenski

 

Anunțul făcut de către Jens Stoltenberg coincide cu împlinirea unui an de zile de când Rusia a demarat invazia din Ucraina. Marți, administrația de la Moscova a ținut să organizeze un mare eveniment, în cadrul căruia președintele Vladimir Putin să țină o cuvântare. Discursul liderului de la Kremlin va fi rostit de la ora 11:00, în fața Adunării Federale.

Totuși, conflictul militar pare departe de final. Deși Rusia a ocupat teritoriile din Donbas, Occidentul va sprijini Ucraina pentru a le ajuta să recupereze.

„Din păcate, nu vedem niciun semn că Rusia se pregătește pentru pace. Dimpotrivă, Moscova se pregătește pentru noi ofensive militare.

Așa că trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a recuceri teritoriul și a prevala ca națiune suverană și independentă”, a declarat Stoltenberg.

La pachet cu Jens Stoltenberg ar putea și Mircea Geoană, care și-ar putea pregăti candidatura pentru alegerile prezidențiale din România.