Anunț mare de la Guvern: România „se leagă” de Republica Moldova, prin trei poduri

Relațiile dintre România și Republica Moldova se consolidează, inclusiv din punctul de vedere al infrastructurii rutiere. Mai multe astfel de proiecte se află pe masa Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP) de la București. 

22 feb. 2023, 08:44
Anunț mare de la Guvern: România „se leagă” de Republica Moldova, prin trei poduri

Luni au fost transmise spre validare la ANAP documentațiile de atribuire pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru construirea a trei poduri peste Prut, a transmis marți, 21 februarie secretarul de stat de la Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, potrivit Economica.

Încă de anul trecut au fost demarate procedurile pentru construirea noilor poduri rutiere peste Prut:

  1. Pod nou Stanca (RO) – Costești (MD);
  2. Pod nou Bumbata (RO) – Leova (MD);
  3. Pod nou Falciu (RO) – Leca (MD).

Pentru cele trei contracte, termenul de implementare este de șase luni pentru fiecare proiect.

„De aici, de la București, continuăm procedurile și am făcut un pas în trecerea de la poduri de flori la poduri de piatră peste Prut”, a conchis poetic oficialul de la Transporturi.

În cadrul acestor obiective de investiții se vor implementa cel puțin următorii indicatori tehnico-economici:

  • pod rutier nou;
  • drum de legătură la infrastructura existentă;
  • punct control fronieră.

Drumurile de legătură vor asigura conectivitatea cu infrastructura rutieră existentă, dar și cu celelalte proiecte din România, aflate în stadii implementare, precum: Autostrada Unirii A8 Târgu Neamț – Iași – Ungheni, parte din Coridorul TEN-T Core (Central) și drumurile de mare viteză Tișița – Albița, Buzău – Brăila, Brăila – Focșani, Suceava – Botoșani, dar și DX Brăila – Galați, a mai transmis ministrul Transporturilor.

 

Dorinel Umbrărescu va construi unul dintre cele mai așteptate poduri din România

 

Între timp, în regiunea Moldovei continuă lucrările la autostrada A7, coordonate de către „Regele Asfaltului”, Dorinel Umbrărescu.

De curând, grupul controlat de Dorinel Umbrărescu fost desemnat câștigător pe toate cele trei loturi ale tronsonului Bacău – Pașcani (77,39 km) în decembrie 2022. În total, UMB va construi 10 loturi din cele 13 ale A7 Ploiești – Pașcani, finanțată prin PNRR, respectiv toată secțiunea de la Buzău la Pașcani.

În plus, afaceristul a început lucrările la unul dintre cele mai așteptate poduri din țara noastră.

Oamenii lui Dorinel Umbrărescu se află în faza decopertărilor pentru Autostrada Buzău – Focșani, lotul 1, a informat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău. De asemenea, în prezent se lucrează la podul peste râul Buzău, care va fi unul dintre cele mai lungi din țara noastră, informează presa locală.