Ministerul Muncii a făcut anunţuri importante pentru tineri înainte de turul al II-lea al alegerilor. În cadrul Programului Educație și Ocupare 2021–2027 (PEO), ANOFM beneficiază de o alocare de aproximativ 1 miliard de euro destinată:
– modernizării instituționale pentru a răspunde noilor cerințe ale pieței muncii;
– facilitării accesului la locuri de muncă pentru persoanele aflate în dificultate;
– sprijinirii tinerilor în procesul de formare profesională și orientare în carieră.
În cadrul Priorității 2 sunt în precontractare/contractare 32 de proiecte în valoare totală de peste 63 milioane de euro. Prin aceste proiecte:
– aproximativ 51.000 de tineri vor primi sprijin personalizat;
– vor fi dezvoltate rețele pentru tineret care să furnizeze servicii de educație, formare, consiliere, coaching, mentorat și tutorat;
– acțiunea vizează în special tinerii din categoria NEETs – care nu sunt angajați și nu urmează niciun program de educație sau formare.
„Tinerii reprezintă potențialul nostru pentru viitor. Prin aceste investiții, ne asigurăm că niciun tânăr nu este lăsat în urmă. Le oferim direcție, sprijin și oportunități reale de a se integra pe piața muncii, prin educație, formare și consiliere adaptate nevoilor lor și realităților economice actuale. Potrivit datelor Eurostat, rata de neocupare în rândul tinerilor a scăzut de la 19,4% la 11% în doar un an. Însă trebuie să lucrăm în continuare pentru ca acești tineri să aibă locuri de muncă atractive”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Proiectele sunt implementate în parteneriat cu:
– entități specializate în servicii pentru tineri;
– instituții de învățământ superior;
– organizații implicate în dezvoltarea competențelor tinerilor.
Obiectivul principal: Identificarea tinerilor NEETs și conectarea acestora cu ANOFM pentru ca fiecare să beneficieze de un traseu personalizat de integrare socio-profesională.
Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi (PSD), și-a manifestat, duminică, încrederea în parcursul euro-altlantic al României și a declarat, la ieșirea de la urne, că în acest moment țara are ‘nevoie de stabilitate și parteneriate solide, nu de confruntare și polarizare’.
‘Am votat cu speranța că, de mâine, președintele ales să fie președintele tuturor cetățenilor români. Atât al celor care l-au votat, cât și al celor care au avut o altă opțiune. Îmi doresc o Românie unită, nu împărțită după preferințe politice sau după locul în care trăim – în țară sau în diaspora. Cred în parcursul euroatlantic al României. Nu doar ca ideal, ci ca soluție pragmatică pentru securitate, investiții, locuri de muncă bine plătite și o societate predictibilă. Avem nevoie de stabilitate și parteneriate solide, nu de confruntare și polarizare’, a afirmat Budăi. El a votat la o secție din localitatea Curtești din județul Botoșani.