EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2025. Primele estimări ale votului, făcute de SOCIOPOL, CURS și Avangarde, vor fi afișate la ora 21:00, la închiderea oficială a urnelor, chiar dacă procesul de votare se poate prelungi la secțiile unde lumea încă stă la coadă pentru a vota.
Pe tot parcursul zilei de duminică, Romania TV va face transmisiuni live şi comentarii ale directorului Sociopol, Mirel Palada, unde se centralizează formularele completate de operatorii din teren la secțiile de votare.
Primele cifre arată o prezenţă masivă, deja aproape 4 miioane de roomâni au votat. Date în timp real aici:
România TV va prezenta la ora 21 rezultatele casei de sondare SOCIOPOL. Trei case de sondare au fost acreditate să efectueze sondaje de opinie la ieşirea de la urne, la nivel naţional, la turul doi al alegerilor prezidenţiale de duminică.
Potrivit Biroului Electoral Central, vor efectua exit-poll-uri, la nivel naţional: Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS și ARA Public Opinion.
În primul tur, George Simion a fost dat pe primul loc de exit-pollurile Avangarde (cu 31%) și CURS (cu 33%) și de sondajul telefonic Inscop (cu 36%). După numărarea oficială a voturilor, George Simion a obținut aproape 41%.
De asemenea, Avangarde i-a dat pe Nicușor Dan și Crin Antonescu la egalitate pe locul 2, iar Inscop și CURS l-au dat pe Crin Antonescu pe locul 2. În final, Nicușor Dan s-a clasat pe locul 2.
Potrivit Biroului Electoral Central, în turul doi vor efectua exit-polluri la nivel naţional: Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE; Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS şi ARA Public Opinion.
Operatorii de sondaj au acces, în baza acestei acreditări, în imobilele în care funcţionează secţiile de votare, în curţile acestora, în intrările în curţi, în jurul sediilor secţiilor de votare, precum şi pe străzi şi în pieţe publice până la o distanţă de 500 metri, fără a avea acces în interiorul încăperilor în care sunt organizate secţiile de votare.
De asemenea, aceştia au obligaţia de a nu tulbura liniştea şi ordinea publică şi de a nu interveni în niciun mod în organizarea şi desfăşurarea alegerilor.
În ziua votului, respectarea regulilor este esențială pentru un proces electoral corect și sigur. Iată principalele interdicții pe care trebuie să le știi și sancțiunile aferente:
Este strict interzis să fotografiezi sau să filmezi buletinul de vot în cabina de vot, pentru a proteja secretul votului și integritatea procesului electoral.
Legea aplicabilă: Art. 65, alin. (5) din Legea nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României.
Cabina de vot este destinată exclusiv alegătorului, cu excepția persoanelor cu dizabilități asistate. Orice altă persoană nu are voie să intre împreună cu alegătorul.
Legea aplicabilă: Art. 65, alin. (3) din Legea nr. 370/2004.
Sancțiune: Amendă contravențională.
Este interzis să votezi de mai multe ori sau în numele altcuiva. Votul trebuie exprimat personal și o singură dată.
Legea aplicabilă: Art. 89 din Codul Penal (Legea nr. 286/2009).
Sancțiune: Închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Comportamentul agresiv, presiunile sau orice fel de intimidare a alegătorilor ori membrilor biroului electoral sunt interzise.
Legea aplicabilă: Art. 67, alin. (1) din Legea nr. 370/2004.
Sancțiune: Amendă sau pedeapsă penală, conform Codului Penal.
Este interzisă prezența în stare de ebrietate în zona secției de vot pentru a nu perturba procesul electoral.
Legea aplicabilă: Art. 67, alin. (1) din Legea nr. 370/2004.
Sancțiune: Amendă contravențională.
În ziua votului, alegătorii nu pot intra în secția de vot purtând obiecte sau haine cu mesaje sau simboluri electorale.
Legea aplicabilă: Art. 65, alin. (4) din Legea nr. 370/2004.
Votul în ţară pentru al doilea tur al alegerile prezidenţiale începe duminică, la ora 7.00, aproape 18 milioane de români fiind aşteptaţi în 18.979 de secţii de votare pentru a-şi alege preşedintele dintre cei doi candidaţi calificaţi în finala pentru Cotroceni, George Simion şi Nicuşor Dan. 159 de observatori internaţionali au fost acreditaţi pentru acest scrutin, aproape dublu faţă de alegerile din noiembrie 2024. Şi jurnaliştii străini sunt mai numeroşi, fiind acreditaţi 87, faţă de 32 la alegerile precedente. Procesul de votare, atât în ţară, cât şi în diaspora, se încheie la ora 21.00, ora României. Prezenţa la vot în ţară la primul tur de scrutin a fost 53,21%
DATE ALE AUTORITĂŢII ELECTORALE PERMANENTE PRIVIND NUMĂRUL ALEGĂTORILOR
Au fost organizate 18.979 de secţii de votare pe teritoriul României şi 965 de secţii de votare în străinătate, unde sunt cu 15 secţii de votare mai multe decât în cazul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare desfăşurate în anul 2024.
18.587 de secţii de votare, reprezentând 97,94% din totalul celor 18.979 de secţii de votare organizate pe teritoriul României, îndeplinesc criteriile minimale pentru a asigura accesul alegătorilor cu mobilitate redusă.
PROGRAMUL DE VOT
Votul în ţară începe duminică,ora 07:00, şi se încheie la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot.
Votul în străinătate a început în 15 mai, la ora 22.00, ora Românei, odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă.
Votarea în străinătate la alegerile prezidenţiale se desfăşoară pe durata a trei zile, 16, 17 şi 18 mai.
Votarea în străinătate a avut loc în zilele de vineri şi sâmbătă, de la ora locală 07:00, şi s-a încheiat, la ora locală 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 pentru cetăţenii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot). În ziua de duminică, votarea în afara ţării începe la ora locală 07:00 şi se încheie la ora locală 21:00, fără a depăşi ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).
CUM ŞI UNDE SE POATE VOTA
Alegătorul din ţară îşi poate exercita dreptul de vot în următoarele condiţii:
Totodată, alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara ţării.
Alegătorii îşi pot exercita dreptul de vot în baza unui act de identitate valabil în ziua votării:
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
OBSERVAREA ALEGERILOR
159 de observatori internaţionali au fost acreditaţi de Autoritatea Electorală Permanentă la alegerile pentru Preşedintele României din acest an. La alegele din noiembrie 2024 au fost acreditaţi 88 de observatori internaţionali.
Pentru observarea alegerilor prezidenţiale de duminciă au fost acreditaţi 87 de jurnalişti străini. În noiembrie 2024, au fost acreditaţi 32.