Anunț teribil pentru domeniul HORECA. Se introduce o nouă taxă în România

Încă un anunț nefericit pentru antreprenorii din domeniul HORECA. Utilizatorii din spațiile amenajate pentru cafenele, restaurante hoteliere, cazinouri, hoteluri sau altor spații de cazare în care sunt utilizate opere cinematografice sau alte producții audiovizuale trebuie să scoată în plus bani din buzunar din 2023.

21 feb. 2023, 08:45
Anunț teribil pentru domeniul HORECA. Se introduce o nouă taxă în România
Legea bacșișului le dă mari bătăi de cap angajaților din HoReCa.

Plățile vor fi efectuate în cadrul contractelor de licență neexclusivă, tarife ușor majorate începând de la 1 martie, potrivit unui act normativ publicat de curând în Monitorul Oficial, scrie AvocatNet.

Potrivit deciziei Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) nr. 36/2023, care va intra în vigoare de la 1 martie 2023, se stabilește majorarea remunerațiilor cuvenite autorilor de opere cinematografice sau alte opere audiovizuale și datorate de cei care dețin unități de alimentație publică și turism.

Mai concret, pentru cei care au restaurante în hoteluri sau cafenele în orașe sau stațiuni turistice, tarifele sunt următoarele:

  • 35 de lei (sau 30 de lei plată anticipată) în cazul spațiilor comerciale cu o suprafață de până la 100 de metri pătrați;
  • 47 de lei (sau 40 de lei plată anticipată) în cazul spațiilor cu suprafața cuprinsă între 101 mp și 200 mp;
  • 58 de lei (sau 50 de lei plată anticipată) în cazul spațiilor cu suprafața cuprinsă între 201 mp și 500 mp;
  • 70 de lei (sau 60 de lei plată anticipată) în cazul spațiilor cu suprafața de peste 500 mp.

 

Criză de personal în HORECA din România

 

România este una dintre puținele țări din Europa în care au fost introduse, respectiv majorate diverse taxe și impozite. În cazul antreprenorilor, domeniul HORECA, cel mai fragil, continuă să aibă de suferit, după doi ani marcați de COVID și implicit, de restricții.

Sezonul estival se apropie, iar patronii de localuri se vor confrunta cu o mare provocare: recrutarea de personal. Afaceriștii de pe litoral au mare nevoie de bucătari, ospătari, barmani și menajere, dar românii nu se înghesuie să se angajeze în HORECA. Potrivit celor mai recente estimări, de pe litoralul nostru lipsesc 25.000 de angajați, ceea ce afectează sever calitatea serviciilor.

Astfel, în vreme ce antreprenorii români trag semnale de alarmă, personalul din România preferă să muncească pe posturi de barmani, ospătari, bucătari, spălători de vase în țări din Occident.

Fenomenul migraționist a luat amploare după 2007, an în care țara noastră a aderat oficial la Uniunea Europeană (UE).