Nimeni nu mai vrea să muncească în HORECA, la mare. Patron român, luat în râs pe internet. Ce salariu e gata să ofere

Patronii de hoteluri și restaurante de pe litoralul românesc sunt în căutare de personal. Aceștia sunt dispuși să ofere chiar salarii peste media națională, însă cu greu se mai găsesc doritori pentru pozițiile deschise. Cât despre personalul specializat, cu experiență, acest lucru este aproape imposibil. 

13 iul. 2022, 15:40
Nimeni nu mai vrea să muncească în HORECA, la mare. Patron român, luat în râs pe internet. Ce salariu e gata să ofere

Afaceriștii de pe litoral au mare nevoie de bucătari, ospătari, barmani și menajere, dar românii nu se înghesuie să se angajeze în HORECA. Proprietarul unui hotel de la Marea Neagră și-a exprimat surprinderea în social media, după ce anunțul său de angajare, cu salariu de 4.000 de lei net lunar, nu a primit nici măcar un CV.

„Aici am postat anunțul, căutând cameristă, iar mai jos sunt răspunsuri care pur și simplu m-au șocat. Reacții amuzante. Nu înțeleg ce este atât de amuzant la un salariu de 4.000 de lei pe lună. Într-adevăr, lipsa de personal este una cruntă, față de ultimii ani.

Am postat un anunț căutând o cameristă pentru o pensiune de 15 camere și am primit numai comentarii răutăcioase, cum că salariul ar fi mic. Pentru 4.000 de lei au spus că nu vor să vină. Vom fi nevoiți și mama mea și fratele meu și eu și nevasta mea, toată familia ca să ținem afacerea. Că două luni pe an, atât avem”, a explicat Enache Calabache pentru Dobrogea TV.

 

Aproape toți angajații din HORECA au fugit în străinătate

 

În ciuda veniturilor ofertante pe contract de muncă, patronii de restaurante și hoteluri continuă să caute cu disperare personal. Potrivit celor mai recente estimări, de pe litoralul nostru lipsesc 25.000 de angajați, ceea ce afectează sever calitatea serviciilor.

Astfel, în vreme ce antreprenorii români trag semnale de alarmă, personalul din România preferă să muncească pe posturi de barmani, ospătari, bucătari, spălători de vase în țări din Occident.

Fenomenul migraționist a luat amploare după 2007, an în care țara noastră a aderat oficial la Uniunea Europeană (UE).