Anunţul care dă fiori lumii vine din Israel: „Nu ne vom opri până nu le venim de hac”

Premierul în exerciţiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat, miercuri, că armata israeliană va continua operaţiunile în Fâşia Gaza până la atingerea obiectivelor, deşi, conform unor surse, Guvernul israelian analizează o propunere de armistiţiu.

19 mai 2021, 16:23
Anunţul care dă fiori lumii vine din Israel: „Nu ne vom opri până nu le venim de hac”

Războiul continuă în Israel. Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu nu exclude ”să vină de hac” mişcării palestiniene Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, în cazul în care opţiunea ”disuasiunii” eşuează, după nouă zile de confruntări armate sângeroase, relatează AFP.

”Există doar două posibilităţi de a-i înfrunta: fie le vii de hac – iar asta este în continuare o posibilitate -, fie îi descurajezi, iar în prezent suntem angajaţi într-o disuasiune fermă”, le-a spus Netanyahu unor ambasadori la Tel Aviv.

”Trebuie să spun că nu îndepărtăm nicio opţiune”, a adăugat el. ”Ceea ce încercăm să facem este exact acest lucru: să le diminuăm capacităţile, mijloacele teroriste şi să le diminuăm determinarea”, a mai declarat el.

Un nou tir de rachete a fost tras către centrul și sudul Israelului, miercuri după-amiază, declanșând sirenele în regiunea Șfela, Așkelon, Așdod și Beer Șeva.

Război în Orientul Mijlociu. Atac cu obuze şi rachete în Israel şi Fîşia Gaza
„Nu facem nicio pauză. Urmărim îndeplinirea obiectivelor operaţiunii”, a afirmat Benjamin Netanyahu, conform cotidianului Times of Israel.

Totuşi, surse citate de Agenţia France-Presse afirmă că Guvernul israelian analizează termenii unei propuneri de armistiţiu, subliniind însă că operaţiunile militare vor mai continua „câteva zile”.

Armata israeliană a continuat, miercuri, bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, fiind vizate din nou numeroase obiective islamiste, inclusiv reţeaua de tuneluri utilizată de combatanţii organizaţiilor Hamas şi Jihadul Islamic.

Militanţii islamişti au continuat să lanseze rachete spre Israel, fiind vizate inclusiv baze militare din zonele Hatzor, Hatzerim, Nevatim, Tel Nof, Palmachim şi Ramon.

De la începerea confruntărilor militare, pe 10 mai, peste 3.750 de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza spre Israel, unde bilanţul este de cel puţin 12 morţi şi peste 500 de răniţi.

În Fâşia Gaza, bilanţul bombardamentelor israeliene este de cel puţin 219 morţi şi peste 1.550 de răniţi.

”Sperăm să putem restabili calmul şi sperăm să-l putem restabili rapid. Vreau să spun că face asta făcând maximum pentru a evita victime civile”, mai declară Netanyahu.

De la începutul, la 10 mai, al acestor noi violenţe între Israel şi grupări armate din Fâşia Gaza, în frunte cu Hamas, cel puţin 219 palestinieni au fost ucişi în atacuri israeliene în enclava palestiniană, dens populată şi vizată de o blocadă de 15 ani, potrivit Ministerului local al Sănătăţii.

Israelul a bombardat singurul laborator de testare Covid din Fâşia Gaza VIDEO
De partea israeliană, 12 persoane au fost ucise în tiruri de proiectile către teritoriul israelian din Fâşia Gaza, potrivit poliţiei israeliene.

Forţe israeliene anunţă că au vizat, în afară de instalaţii din care se lansează proiectile, mai multe cartiere generale al Hamasului, domicilii ale unor lideri ai mişcării palestiniene şi tuneluri folosite de mişcare în mutarea muniţiei şi combatanţilor.

Israelul studiază ”problema momentului oportun al unui armistiţiu”, a anunţat anterior un oficial militar israelian de rang înalt, care a subliniat însă că statul evreu este pregătit în vederea unei prelungiri a ofensivei împotriva Fâşiei Gaza.

Împotriva unei continuări a violenţelor, care riscă să arunce Fâşia Gaza într-o gravă criză umanitară, Franţa a depus marţi seara un proiect de rezoluţie la Consiliul de Securitate al ONU prin care îndeamnă ONU ”să se sesizeze” în dosar şi să pună capăt celor opt zile de blocaj al Statelor Unite în adoptarea unei simple declaraţii cu privire la acest conflict.

Noi obiective Hamas neutralizate de Israel

Forțele aeriene israeliene au bombardat noi sectoare din „Metroul” Hamas, rețeaua de tuneluri subterane din Fâșia Gaza. De această dată, IDF s-a concentrat pe sectorul sudic și susține că a distrus 12 kilometri din rețea în 25 de minute.

IDF crede că a ucis cel puțin 10 agenți ai Hamas și ai Jihadului Islamic în timpul loviturilor din timpul nopții. Armata israeliană a atact și o serie de ținte din cartierul Rimal. „După 36 de ore de lovituri”, spune Zilberman, aviația israeliană și-a încheiat loviturile aeriene.

Tot miercuri dimineață, IDF a precizat că a lovit o locație de producție de armament a Jihadului Islamic Palestinian, în orașul Deir al-Balah din centrul Fâșiei Gaza. La puțin timp după, IDF a distrus infrastructura adăpostită la locuința lui Osama Tabash, șeful diviziei de informații militare a Hamas, în Khan Younis.