Anunţul lui Cîţu dă fiori românilor: „Doar printr-o minune nu ajungem la 25% rata inflaţiei”

Chiar dacă nu mai deţine nicio funcţie de conducere, nici în administraţie, nici în PNL, Florin Cîţu rămâne foarte implicat în problemele economice ale României, finanţele fiind şi domeniul său de activitate înainte de a intra în politică.

02 sept. 2022, 11:18
Anunţul lui Cîţu dă fiori românilor: „Doar printr-o minune nu ajungem la 25% rata inflaţiei”

Fost ministru al Finanţelor şi premier al României (pentru scurt timp), Florin Cîţu preconizează că inflaţia pentru bunurile de consum va depăşi 25% şi totodată acuză Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a României că nu vor să împiedice această creştere, deşi ar avea la îndemână uneltele necesare.

„Mai sunt şanse să evităm o rată a inflaţiei de 25%? Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu … Atenţie… 52,3%, în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021. După aceste date, rata inflaţiei pentru bunurile de consum doar printr-o minune nu ajunge la 25%. BNR si MF au multe de explicat (câteva mii de angajaţi plătiţi cu salarii cu cel puţîn 30% mai mari decât în sectorul privat): preţurile pe piaţă internă au crescut cu 67,43 (!!!) în timp ce pe piaţă externă doar cu 25,87%”, scrie pe Facebook Florin Cîţu.

Fostul premier afirmă că, „mai simplu, rata inflaţiei mare vine din interior, nu din exterior”.

Citeşte şi: Adrian Câciu, ministrul de Finanțe: „Am stabilit introducerea unei contribuții care va fi achitată de producătorii de energie electrică”

„Povestea avansată oficial este alta. Dacă BNR şi MF ar dori o rată a inflaţiei mică, atunci rata inflaţiei scade imediat. Dar nu pare că vor asta”, conchide Cîţu.

Inflaţia şi-a temperat modest creşterea: în iulie, rata anuală a inflaţiei a fost de 15% după ce în iunie a atins 15,05%. Gazele s-au scumpit cu 70% faţă de iulie 2021, combustibilii cu 35,7%, iar alimentele, în medie, sunt mai scumpe cu 16%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna iulie la 15%, după ce în luna iunie a accelerat la 15,05% şi în mai la 14,5%, arată datele transmise joi de Institutul Naţional de Stratistică (INS).

Citeşte şi: Guvernul a anunțat prelungirea plafonării prețurilor la energie. Nicolae Ciucă: „98% dintre gospodării vor beneficia”. Care sunt tarifele