Anunţul MAI despre banda care a aruncat în aer bancomatele: Erau îmbrăcaţi în combinezoane şi voiau să folosească praf de puşcă

Marcel Vela împreună cu secretarul de Stat, chestor-șef de poliție Bogdan Despescu și purtătorul de cuvânt al DIICOT, procuror Mihaela Porime, fac declaraţii la sediul MAI.

RomaniaTV.net
22 oct. 2020, 12:29
Anunţul MAI despre banda care a aruncat în aer bancomatele: Erau îmbrăcaţi în combinezoane şi voiau să folosească praf de puşcă

„MAI desfăşoară şi activităţi complexe pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii. În acest an au fost desfăşurate 1.124 de acţiuni operative, dintre care 355 au fost operaţiuni de amploare în cadrul cărora s-au desfăşurat 3.434 de percheziţii domiciliare

În urma activităţii MAI şi DIICOT, au fost destructurate 372 de grupări de criminalitate organizată. Au fost reţinute 1.203 de persoane, arestate preventiv 1.038, iar 700 au fost deja trimise în judecată. În luna martie, a fost mediatizat un caz – o bandă specializată în Occident în furturi din bancomate. În noaptea care a trecut, a fost capturată o a doua grupare infracţională care acţiona în acelaşi mod”, a declarat Marcel Vela.

Ce precizări a făcut Bogdan Despescu legate de bancomatele aruncate în aer

„În ultimele săptămâni, poliţiştii, sub coordonarea procorurilor DIICOT, au desfăşurat investigaţii privind mai multe furturi şi tentative de furt din bancomate. Modul de operare folosit de autori a fost prin utilizarea unor mecanisme artizanale, prin substanţe explozibile provenite din surse de aprovizionare internă. În operaţiunea ATM au fost angrenaţi poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, DOS, specialişti din cadrul Insitutului naţional de criminalistică Noaptea trecută au fost prinşi în flagrant în judeţul Vrancea patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 29 şi 34 de ani, din judeţul Galaţi care încercau să sustragă o sumă de bani dintr-un bancomat.

Noaptea trecută au fost prinşi în flagrant în judeţul Vrancea patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 29 şi 34 de ani, din judeţul Galaţi care încercau să sustragă o sumă de bani dintr-un bancomat. Pe parcursul intervenţiei s-a folosit armamentul din dotare întrucât persoanele bănuite au încercat să fugă, se deplasau cu un autoturism cu numere false. Cei patru au fost prinşi. În cadrul operaţiunii de prindere în flagrant, colegii mei au fost sprijiniţi de Inspectoratul General al Aviaţiei din MAI.

La faţa locului am fost sprijiniţi de procurori DIICOT. Din cercetările efectuate, a rezultat că cei patru bărbaţi au folosit acelaşi mod de operare, acelaşi dispozitiv, în conţinutul căruia se introducea praf de puşcă din cartuşe de vânătoare. În momentul comiterii faptei, cei patru erau echipaţi în combinezoane de protecţie şi pe cap aveau diferite elemente de vestimentaţie pentru a le acoperi zona feţei.

După prinderea în flagrant, anchetatorii au efectuat 12 percheziţii domiciliare la locuinţele celor în cauză şi ale complicilor acestora.

Doi dintre cei patru autori sunt cercetaţi cu privire la alte fapte comise anterior pe teritoriul naţional. De asemenea, deţinem date cu privire la implicarea acestora şi în comiterea altor fapte de acest gen, cu acelaşi mod de operare, comise pe teritoriul altor state.”

Citeşte şi: Hoţii care au detonat două bancomate în Galaţi, PRINŞI în flagrant. Suspecţii au fost urmăriţi cu elicopterul

Reacţia DIICOT: Au loc audieri

„Activitatea infracţională a acestei grupări a fost documentată în doar o lună de zile, perioadă în care procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie juridicară au administrat un probatoriu suficient pentru ca persoanele cercetate să poată fi trase la răspundere penală.

La acest moment, au loc audieri la sediul DIICOT – ST Galaţi. Se efectuează cercetări pentru constituirea unui grup infracţional organizat, furt calificat şi nerespectarea regimului materialelor explozibile”, a precizat purtătorul de cuvânt al DIICOT, procuror Mihaela Porime.