Ce se întâmplă cu pacienţii asimptomatici care nu mai doresc să stea în spital. Anunţul ministrului Sănătăţii

Publicat: Vineri, 03 Iulie 2020 11:26 // Actualizat: Vineri, 03 Iulie 2020 11:28 // Sursa: romaniatv.net

Pacienții internați, cu forme ușoare sau asimptomatici, dar care nu mai doresc să stea în spital, se pot externa la cerere, dar își asumă asta, iar dacă ulterior sunt implicați într-o anchetă epidemiologică, răspund penal, a explicat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. 

Nelu Tătaru a fost întrebat într-o conferință de presă ce se întâmplă cu pacienții internați, dar care nu mai vor să stea în spital, în contextul motivării deciziei CCR.

"Evaluarea unui pacient se face de către medicul curant care are o asumare a externării. Se poate face externare la cerere, dacă și medicul consideră asta. Recomandarea de izolare trebuie să existe. Dacă pacientul își asumă externarea știindu-se pozitiv, iar ulterior o anchetă epidemiologice îl implică intră sub incidența articolului penal de zădărnicire a combaterii bolilor.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii nu exclude prelungirea stării de alertă pentru COVID: Izolarea la domiciliu şi carantina rămân recomandări

Atât timp cât vor respecta izolarea la domiciliu spunem că își poate asuma acea externare, dar, în condițiile în care nu respectă, pune în pericol pe cei din jur, familie sau nu. Contextul actual după motivarea CCR ne face să avem în acest moment decât strict recomandările medicale epidemiologice, dincolo de cele legislative", a declarat Nelu Tătaru.

Articolele de acte normative privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale pentru că sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale, a stabilit Curtea Constituţională. CCR arată, de asemenea, că instituirea carantinei prin ordin de ministru reprezintă o "veritabilă privare de libertate" şi o "restrângere a drepturilor fundamentale".

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
asimptomatici coronavirus externare nelu tataru spital
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8358
RON
15 Aug
noapte 17 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H