Anunțul momentului pentru românii care locuiesc la bloc! Cine plătește dacă te inundă vecinul în 2024

Locuitul la bloc vine la pachet cu o serie de avantaje, dar și dezavantaje. Iar unul dintre cele mai neplăcute incidente pe care nimeni nu și-l dorește este acela când se inundă vecinii între ei.

13 ian. 2024, 22:36
Anunțul momentului pentru românii care locuiesc la bloc! Cine plătește dacă te inundă vecinul în 2024
Anunțul momentului pentru românii care locuiesc la bloc!

Anunțul momentului pentru românii care locuiesc la bloc! Dacă vecinul îți inundă apartamentul trebuie să știi care sunt pașii legali pe care trebuie să îi urmezi în 2024.

Citește și Prețuri apartamente 2024. Cât vor costa imobilele în cele mai importante orașe ale României

Anunțul momentului pentru românii care locuiesc la bloc!

Atunci când decizi să te muți la bloc trebuie să iei în considerare o serie de factori extrem de importanți, iar pe lângă structura blocului și alte detalii fizice, trebuie să iei în calcul și situațiile neplăcute care pot să apară din varii motive.

De cele mai multe ori evenimentele neplăcute apar atunci când ne așteptăm mai puțin. De exemplu, unul dintre cele mai frecvente și mai nefericite incidente care pot să apară la bloc este să te trezești inundat de vecinul sau să îl inunzi pe cel care locuiește sub tine.

Astfel de situații au loc, de regulă, atunci când sunt probleme mai grave, iar apartamentele sunt toate pe aceeași coloană.

Ca să scapi repede și eficient de astfel de situații neplăcute, o soluție eficientă este să închei o poliță de asigurare. În cuprinsul poliței, trebuie să fie specificate și inundațiile.

Dacă ai o astfel de poliță, iar vecinii sunt destul de înțelegători, totul se poate rezolva pe cale amiabilă, fără prea mult scandal, în cazul în care l-ai inundat pe cel care locuiește sub tine.

Dacă tu ești cel inundat de către vecin, trebuie să afli care este sursa inundației astfel încât apa să fie oprită în scurt timp. După, trebuie să afli cine este vinovatul și îți evaluezi paguba materială.

Este recomandat să faci poze la fața locului astfel încât evaluarea pagubei să fie una cât mai realistă și mai credibilă. Acestea vor fi considerate dovezi concludente pentru recuperarea pagubei.

Situația devine complicată în cazul în care nu ai poliță de asigurare, însă, nu trebuie să îți faci griji. Dacă te afli într-o astfel de situație primul pas este să anunți asociația de proprietari. Acesta va fi responsabilă pentru întocmirea unui proces verbal prin care se constată toate pagubele.

Apoi, după ce este semnat procesul de către toate persoanele prezente, următorul pas este să apelezi la o firmă de evaluare care estimează valoarea pagubei. Dacă vecinul refuză să îți plătească daunele cauzate, singura variantă este acționarea lui în instanță.

Atunci când vecinul își recunoaște vina, acesta trebuie să scrie o declarație pe care o semnează atât el, cât și persoanele păgubite. În plus, trebuie să știi că potrivit Legii nr. 196/2008, poți cere să fii despăgubit din fondul de reparații al Asociației de proprietari.

Citește și Românii pot pierde ajutorul de încălzire. Greşeala care te lasă fără banii de căldură