Anunțul șoc de la Kaufland pentru toți românii! Produsele astea vor disparea definitiv de la raft! „Unii furnizori au comunicat majorări de preț nerezonabile!”

Retailerul german Kaufland a anunțat că anumite produse de brand vor lipsi de pe rafturile din hypermarketurile sale. Acesta măsură vine ca urmare neînțelegerilor dintre acesta și furnizori, în legătură cu prețul de achiziție a produselor.

02 sept. 2022, 17:32
Anunțul șoc de la Kaufland pentru toți românii! Produsele astea vor disparea definitiv de la raft! „Unii furnizori au comunicat majorări de preț nerezonabile!”

Kaufland iese pentru prima dată în istoria sa recentă cu informații legate de negocierile cu furnizorii. Compania spune că aceștia au solicitat pentru produsele comercializate sub branduri cunoscute majorări de preț “nerezonabile în opinia noastră”, pe care nu le-a acceptat. Prin urmare, producătorii au decis să sisteze livrarea respectivelor produse către Kaufland.

Citește și Vouchere sociale 2022. Kaufland acceptă de acum plata cu tichetele sociale de la toţi emitenţii

“În perioada următoare, veți constata că anumite produse de brand nu se mai regăsesc pe rafturile noastre. Dorim să vă cerem scuze în avans pentru acest lucru”, afirmă Kaufland într-un anunț distribuit și de Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, pe pagina sa de socializare, urmat de întrebarea „Așa o fi?”.

Retailerul german spune însă că poartă în continuare discuții cu furnizorii, dar nu a menționat în anunț dacă se referă la producătorii locali sau nu.

În anumite situații, Kaufland ar fi cerut prețuri sub costul de producție, în contextul în care majorarea prețurilor la utilități și materii prime afectează întreaga industrie alimentară. În schimb, marjele comerciale au rămas la fel, având în vedere practica de a taxa separat produsul și serviciile precum cele de marketing, promovare etc se menține. Astfel, producătorii plătesc TVA de 9% pe produs alimentar și 19% pe servicii.

Prețul și modul de facturare au tensionat mereu relația dintre marii retaileri și producătorii locali care s-au declarat în nenumărate rânduri nemulțumiți de oferta marilor retaileri pe care nu prea puteau să o negocieze, dar și de adaosurile comerciale ale acestora.

Pe fondul inflației și a scăderii puterii de cumpărare, presiunea resimțită de ambii jucători este și mai mare, iar nevoia comercianților de a avea o imagine bună în fața clienților finali este acerbă. Dovadă și campaniile de genul „înghețăm prețurile” apărute în ultima perioadă.

Până la data de 11 octombrie, Kaufland are încă activă o campanie promoțională ce presupune înghețarea prețurilor a peste 1.000 de articole, dintre care și alimente precum carne și preparate din carne, lapte și produse lactate, congelate, conserve, dulciuri. Acesta a fost primul jucător din retailul alimetar care a comunicat o astfel de campanie, fiind urmat de Mega Image și Auchan.

Retailerul german este activ în 8 țări europene, cu peste 1.350 de magazine și peste 139.000 de angajați.

Kaufland rămâne în continuare al doilea cel mai mare retailer alimentar de pe piața locală, cu afaceri de 13,9 miliarde de lei în 2021 (aproximativ 2,8 miliarde de euro), plus aproape 8% față de 2020, când compania înregistra o cifră de afaceri de circa 12,8 miliarde de lei (aprox. 2,6 miliarde de euro).

Citește și Veste uriaşă de la Kaufland pentru românii care primesc vouchere sociale