AP: „SUA își evacuează ambasada din Ucraina”. Marea confruntare armată este tot mai aproape

Statele Unite intenționează să-și evacueze ambasada de la Kiev din cauza unei posibile invazii rusești a Ucrainei, transmite Associated Press, citând oficiali americani.

12 feb. 2022, 08:41
AP: „SUA își evacuează ambasada din Ucraina”. Marea confruntare armată este tot mai aproape

O parte a diplomaților americani ar putea fi duşi în vestul Ucrainei, până la granița poloneză. Departamentul de Stat intenționează să anunțe sâmbătă dimineața că majoritatea personalului ambasadei SUA de la Kiev va trebui să părăsească Ucraina înainte de o invazie a Rusiei, a transmis Associated Press. Noua mișcare vine în timp ce Washingtonul a intensificat avertismentele cu privire la o posibilă invadare a Ucrainei.

La rândul său, guvernul israelian a decis vineri „să evacueze familiile diplomaţilor şi personalului ambasadei sale în Ucraina” din cauza escaladării tensiunilor ruso-occidentale legate de Ucraina.

Citeşte şi Casa Albă avertizează că războiul poate începe chiar în timpul Olimpiadei de la Beijing. „Invazia Rusiei e posibilă în orice clipă!”

Ministerul israelian de externe a recomandat, de asemenea, într-un comunicat adresat cetăţenilor israelieni „să se abţină de la a călători în Ucraina pentru moment” şi şi-a îndemnat cetăţenii care locuiesc în această ţară să evite „focarele de tensiune” din cauza „agravării situaţiei”.

Mai multe runde de discuţii în ultimele zile nu au reuşit să aducă progrese în rezolvarea crizei ucrainene, pe care occidentalii o descriu drept cea mai periculoasă de la încheierea războiului rece în urmă cu trei decenii.

Citeşte şi Miniştrul britanic de externe a mers degeaba la Moscova. Serghei Lavrov: „A fost un dialog al surzilor”

Joi, preşedintele american Joe Biden şi-a îndemnat concetăţenii să părăsească fără întârziere Ucraina deoarece „lucrurile ar putea scăpa de sub control foarte rapid”, în pofida eforturilor diplomatice din ultimele săptămâni. Un apel minimalizat vineri de şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, care a estimat că nu este „nimic nou în această declaraţie”.

Canada şi Norvegia au făcut recomandări similare. La sfârşitul lunii ianuarie, Statele Unite au ordonat familiilor diplomaţilor americani din Kiev să părăsească Ucraina.