Peste 100.000 de litri de apă minerală, RETRAŞI de la comercializare în toată ţara

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, luni, retragerea de pe piață a 101.160 de litri de apă minerală naturală care avea drept sursă un izvor care nu figurează în lista apelor minerale naturale recunoscute în România. Lidl a anunţat că a retras "o parte din apa minerala Saguaro de 2L furnizata de unul dintre producatorii nostri", motivând " o etichetare gresita privind descrierea sursei de imbuteliere a apei".

05 mai 2014, 14:19
Peste 100.000 de litri de apă minerală, RETRAŞI de la comercializare în toată ţara

Conform ANPC, este vorba de un sortiment de apă propriu al lanțului de magazine Lidl (Saguaro de 2 litri), despre care se suținea că provine de la sursa F4 Roșu, din județul Suceava. ANPC a luat legătura cu Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) care a precizat că nu furnizează apă minerală spre îmbuteliere de la sursa respectivă, scrie b365.ro.

Văd că ne păcălesc în continuare. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Este vorba despre un brand comercializat pentru un singur lanţ de magazine din toată ţara. Un consumator a reclamat că într-un lanţ de magazine se comercializează apă minerală naturală. Sursa, în urma controalelor, care se vede şi pe etichetă, este F4 Roşu. În urma adresei făcute către Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale pentru a verifica această sursă, răspunsul pe care ni l-au dat ei spune aşa: «Sursa F4 Roşu nu este înregistrată rezervă sau resursă de apă minerală, iar Societatea Naţională a Apelor Minerale care are în concesiune acest izvor, această sursă, ne-a transmis că nu furnizează apă minerală pentru îmbuteliere din acest foraj». Au fost verificaţi 93 de operatori economici, s-au oprit de la comercializare peste 73.000 litri din sursa F4 Roşu şi operatorul economic, în mod voluntar, a retras 44.644 de litri. S-au aplicat 36 amenzi contravenţionale în valoare de 268.100 lei. Extindem controlul şi verificăm toată gama. Citind foarte atent eticheta, consumatorul îşi poate da seama dacă apa este dintr-o sursă sigură”, a declarat Marius Alexandru Dunca, preşedintele ANPC.

Prin apă se pot transmite de la boli mai puţin grave până la boli grave. Poate avea efecte patologice foarte puternice la persoane sensibile. Dar nu ştim încă despre ce fel de contaminare este vorba, cu virusuri, cu bacterii…„, a explicat, la România TV, profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Apa Saguaro a mai fost implicată într-un scandal, la sfârşitul anului 2011, când mii de litri de apă plată au fost retraşi de la vânzare din 20 de judeţe al ţării. Firma care producea apa respectivă a constatat la un control că apa are o încărcătură biologică peste limita admisă şi a alertat autorităţile.

Citeşte şi Saguaro, apa plată contaminată retrasă din hypermarketurile Lidl VEZI REACŢIA RETAILER-ULUI

În replică, reprezentanţii Lidl au declarat că „am retras o parte din apa minerala Saguaro de 2L furnizata de unul dintre producatorii nostri”.

„Motivul pentru retragerea apei a fost etichetarea gresita privind descrierea sursei de imbuteliere a apei. Putem confirma prin intermediul buletinelor de analiza puse la dispozitie de producator, ca apa minerala Saguaro de 2L nu prezinta probleme de calitate. Apa minerala Saguaro de 2L este furnizata de unul dintre primii trei producatori de apa minerala din Romania. Responsabil pentru informatiile continute de eticheta si procesul efectiv de etichetare este producatorul. Acesta din urma a declarat ca va remedia in cel mai scurt timp cu reprezentantii ANPC neconcordantele informatiilor continute de eticheta. Dupa remedierea neconcordantelor privind etichetarea, apa minerala Saguaro de 2L de la respectivul producator se va regasi spre vanzare in toate magazinele Lidl din tara”, se arată într-un comunicat al Lidl remis RomaniaTV.net