Apa potabilă este mai scumpă cu 36% în Bucureşti

Francezii de la Apa Nova au majorat începând de vineri tarifele la apă potabilă şi canalizare cu circa 36%. O familie de două persoane care consumă 10 mc de apă pe lună va plăti cu 10 lei în plus la întreţinere.

RomaniaTV.net
28 nov. 2011, 07:00
Apa potabilă este mai scumpă cu 36% în Bucureşti

După 11 ani de concesiune bucureştenii plătesc de zece ori mai mult.  Francezii de la Apa Nova au majorat începând de vineri tarifele la apă potabilă şi canalizare cu circa 36%. Un metru cub de apă potabilă costă în prezent 3,57 lei, faţă de 2,61 lei înainte de majorarea tarifelor, în timp ce pentru serviciul de canalizare tariful a crescut de la 0,58 lei la 0,79 lei pe metru cub.

Cu alte cuvinte, o familie de două persoane din Bucureşti care consumă în medie 10 metri cubi de apă potabilă lunar va plăti în plus la întreţinere 9,6 lei (2,2 euro), echivalentul a aproape zece pâini sau trei litri de lapte, potrivit calculelor Ziarului Financiar, scrie Mediafax.

34%din venitul mediu al unei familii

În urma acestei scumpiri, factura pentru apă şi canalizare va reprezenta circa 3,4% din venitul mediu al unei familii, potrivit estimărilor Apa Nova.

Majorarea de tarife vine în contextul în care recent a fost inaugurată staţia de epurare a apelor uzate de la Glina, în urma unei investiţii de circa 108 milioane de euro, Apa Nova urmând să exploateze şi să întreţină staţia la un cost de 27 de milioane de euro anual.

Majorarea tarifelor a fost realizată exclusiv pentru a acoperi operarea staţiei Glina. Pentru următorii ani nu sunt prevăzute alte scumpiri, cu excepţia celor de ajustare la inflaţie şi la deprecierea monetară. Mai mult, în 2013 ar putea fi nişte scăderi ca urmare a terminării unor proiecte cu termen limitat de implementare, aşa cum sunt branşamentele de plumb„, explică Mircea Macri, director adjunct al Apa Nova Bucureşti.