APADOR-CH, despre Codurile penale: Parlamentul întăreşte prezumţia de nevinovăţie instituind prezumţia de vinovăţie

Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) reclamă din nou un ” stil de lucru opac” din partea Comisiei speciale pentru modificarea Codurilor penale şi le cere membrilor acesteia să lucreze transparent şi să implice în dezbaterea proiectelor toţi actorii importanţi din domeniul justiţiei şi ai societăţii civile. 
Romania TV
10 mai 2018, 17:55
APADOR-CH, despre Codurile penale: Parlamentul întăreşte prezumţia de nevinovăţie instituind prezumţia de vinovăţie

Reprezentanţii oprganizaţiei susţin că Parlamentul, care doreşte transpunerea unor directive referitoare la prezumţia de nevinovăţie, a ajuns să introducă ”prezumţia de vinovăţie”, în cazul organelor de anchetă, care vor fi prezumate vinovate că au divulgat informaţii dintr-un dosar, în cazul în care nu poate fi identificată sursa acelor informaţii.

APADOR-CH anunţă, joi, într-un comunicat de presă, că a identificat cel puţin două aspecte problematice între amendamentele propuse de unii parlamentari la Codul penal şi la Codul de procedură penală.

Primul amendament face referire la articolul 270, privind „Compromiterea intereselor justiţiei”, în care se prevede că ”divulgarea oricăror date privind desfăşurarea urmăririi penale, de natură a afecta imaginea publică a celor cercetaţi, a induce în opinia publică ideea vinovăţiei lor sau a zdruncina în orice fel prezumţia de nevinovăţie, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la doi ani sau cu amendă”.

Potrivit articolului propus, ”atunci când făptuitorul nu poate fi identificat este antrenată răspunderea pentru neglijenţă a persoanelor competente să efectueaze urmărirea penală în cazul respectiv, pedeapsa fiind amendă penală şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.”

”O primă problemă a  acestui amendament este că în formularea textului de lege se folosesc exprimări echivoce, care nu au claritatea şi previzibilitatea cerute de Constituţie unei legi. Astfel, sintagma: «Divulgarea oricăror date privind desfăşurarea urmăririi penale» poate însemna orice. În consecinţă, dacă un astfel de amendament ar fi adoptat, în loc de informarea corectă şi obiectivă a opiniei publice cu privire la stadiul urmăririi penale, vor putea fi publicate doar ştiri pozitive despre suspecţi/inculpaţi sau opinii glorificatoare la adresa acestora, în caz contrar existând riscul comiterii unei infracţiuni”, se arată în comunicatul APADOR-CH.

Potrivit organizaţiei, ”acest amendament, care se doreşte a fi dedicat consolidării prezumţiei de nevinovăţie, introduce, în premieră, în Codul penal, prezumţia de vinovăţie, în cazul organelor de anchetă, care vor fi prezumate vinovate că au divulgat informaţii dintr-un dosar, în cazul în care nu poate fi identificată sursa acelor informaţii”.

”Aceeastă prevedere încalcă prezumţia de nevinovăţie, prevăzută în Constituţie la articolul 23, alineatul 11. Orice persoană (chiar şi un anchetator) este prezumată nevinovată până la condamnarea definitivă, iar în realitate acele scurgeri de informaţii pot avea şi alte surse implicate în faza de urmărire penală (părţi, martori, avocaţi, experţi etc.)”, se mai arată în document.

Un alt amendament considerat discutabil este cel prin care se propune modificarea Articolului 290, privind Darea de mită. Se doreşte ca simpla promisiune de dare de mită, incriminată în prezent, să nu mai constituie infracţiune.

”Modificarea este cel puţin discutabilă întrucât integritatea presupune respingerea chiar şi a simplei promisiuni. Acestea sunt numai două exemple de modificări propuse la Codul penal, dar este posibil să mai existe şi altele despre care societatea nu a aflat, de vreme ce lucrările comisiei nu sunt transparente”, se mai arată în comunicat.

APADOR-CH apreciază că ”se constată în continuare acelaşi stil de lucru opac şi un refuz de a dezbate deschis proiectele cu toate părţile implicate”, iar reprezentanţii organizaţiei fac un apel către Comisia specială pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei să-şi respecte propriul regulament, precum şi regulamentele celor două camere ale Parlamentului şi să lucreze transparent, cu publicarea proiectelor şi a amendamentelor propuse la ele.

Comisia specială pentru legile justiţiei, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a început marţi dezbaterea asupra Codului penal, iar săptămâna viitoare urmează să fie supuse la vot modificările.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”