Apar manifestări ciudate ale bolii covid-19. Medicii din Iaşi, semnal de alarmă privind tulpina românească a virusului

Medicii din Iaşi avertizează că simptomele și evoluția bolii COVID-19 nu mai sunt aceleași ca anul trecut şi iau în calcul apariţia variantei românesţi a virusului. Potrivit acestora, acum starea pacienţilor se agravează mult mai repede.

19 oct. 2021, 21:03
Apar manifestări ciudate ale bolii covid-19. Medicii din Iaşi, semnal de alarmă privind tulpina românească a virusului
Apar manifestări ciudate ale bolii covid-19. Medicii din Iaşi, semnal de alarmă privind tulpina românească a virusului

Apar manifestări ciudate ale bolii covid-19, avertizează medicii din Iaşi. Aceştia iau în calcul faptul că este posibil ca tulpina românească să fi apărut deja.

Apar manifestări ciudate ale bolii covid-19. Tulpina Românească, luată în calcul de medicii din Iaşi

Medicii din Iaşi atrag atenţia asupra faptului că simptomele pacienţilor infectaţi cu coronavirus s-au schimbat faţă de anul trecut. Aceştia spun că acum bolnavii de covid ajung mult mai repede la Terapie Intensivă.

„Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a virusului din punctul de vedere al simptomatologiei, şi anume o degradare într-un timp foarte scurt a pacienţilor. Dacă la internare prezintă un necesar de oxigen mic, vorbim de un necesar de 5 litri pe minut, într-un interval foarte scurt, sub 30 de minute, necesarul de oxigen escaladează, necesitând consult de ATI şi îngrijirea în ATI”, spune dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”, potrivit Ziarul de Iaşi.

Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU al Spitalului Clinic de Urgenţă “Sfântul Spiridon”, spune că în valul patru au fost mult mai multe cazuri grave faţă de celelalte trei valuri.

„Ceea ce ne-a adus acest val 4 este proporţia de cazuri grave, care este mult mai mare, iar modalitatea în care evoluează de la debutul bolii către agravare este mult mai rapidă. Dacă, în general, se întâmpla în a 8-a zi de boală , acum ne trezim cu aceste agrăvări în a 4-a sau a 5-a zi de boală. După cum declară pacienţii, pentru că momentul infectării nu este în general cunoscut. Este ceva clar diferit.

Nu pot să spun că este vorba de o nouă tulpină, pentru că, aici, microbiologii, imunologii care studiază aceste aspecte îşi vor spune cuvântul. Dar, în ceea ce priveşte gravitatea cazurilor, ca noutate, noi putem spune da. În acelaşi timp, vorbind cu ai noştri colegi din state europene, constatăm că la ei, care au o rată de vaccinare de trei ori mai mare decât la noi, nu există aceste cazuri grave, nu se aglomerează spitalele şi ATI”, a spus Diana Cimpoeşu.

Citeşte şi Adrian Marinescu explică numărul recod de infectări covid: „Fiecare caz nou presupune din păcate și altele, precum acel bulgăre care se rostogolește”

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat marţi, 19 octombrie, că în ultimele 24 de ore au fost raportate 18.863 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-COV 2, dintre care 273 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În unitățile sanitare, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 19.730. Dintre acestea, 1.805 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 486 sunt minori, 450 fiind internați în secții și 36 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 10.036.450 de teste RT-PCR și 3.978.693 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 27.819 teste RT-PCR (15.039 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.780 la cerere) și 53.235 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 137.484 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 18.506 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 56.258 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 144 de persoane.

Citeşte şi Record de infectări şi decese COVID-19. Medicul Radu Ţincu: „Camerele de gardă sunt ca pe front, ca în război”