Adrian Marinescu explică numărul recod de infectări covid: „Fiecare caz nou presupune din păcate și altele, precum acel bulgăre care se rostogolește”

Medicul Adrian Marinescu a explicat numărul recod de infectări covid raportat marţi, 19 octombrie, şi îi îndeamnă pe români să se vaccineze împotriva coronavirusului.

19 oct. 2021, 18:51
Adrian Marinescu explică numărul recod de infectări covid: „Fiecare caz nou presupune din păcate și altele, precum acel bulgăre care se rostogolește”

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş din Capitală, asupra numărului mare de infectări şi decese covid, precizând că toate acestea pun o presiune uriaşă pe spitale.

Adrian Marinescu: Nu avem doar un număr mare de infecții ci multe forme severe

Medicul de la Matei Balş a explicat de ce avem un număr uriaş de infectări covid, precizând că situaţia va mai dura o perioadă.

Citeşte şi Record de infectări şi decese COVID-19. Medicul Radu Ţincu: „Camerele de gardă sunt ca pe front, ca în război”

”E realitatea din aceste zile. Este clar că este o variantă Delta care se transmite foarte ușor iar atunci, fiecare caz nou presupune din păcate și altele, precum acel bulgăre care se rostogolește până când ne vom stabiliza.

Nu avem doar un număr mare de infecții ci multe forme severe. Avem un număr mare de decese, ocupăm un număr fruntaș în Europa la acest capitol. Acest fapt înseamnă presiune mare la nivelul spitalelor din circuitul COVID”, a explicat medicul infecționist, potrivit ziare.com.

Medicul atrage atenţia că această criză sanitară poate fi depăşită doar dacă ne vaccinăm şi respectăm măsurile de prevenţie impuse de autorităţi.

”Ce mai putem face acum? Pe lângă faptul că ne pregătim de ceea ce urmează în viitorul apropiat și trebuie să ne vaccinăm, mai sunt și măsurile de prevenție care trebuie respectate întocmai, iar aici nu vorbim doar despre restricții ci și despre ceea ce face fiecare individual. Este o situație grea și trebuie să prevenim infectarea, mai ales pentru cei vulnerabili. Aceștia, dacă au și risc mare și nici nu se vaccinează, riscul să facă o formă severă este mare.

Citeşte şi Epidemiologul Emilian Popovici, semnal de alarmă după recordul de decese COVID: „Într-o săptămână mor atâția câți au murit la Revoluție și la cutremurul din 1977”

Cu siguranță vom avea decese și în zilele următoare și, oricum, trebuie să reținem că atunci când se stabilizează numărul infectărilor și avem curba descendentă, avem două săptămâni până când vom vedea și scăderea în terapie intensivă. Întotdeauna este acest decalaj”, a mai explicat medicul.

Doctor Beatrice Mahler: ”Nici nu pot să îmi imaginez ce poate să se întâmple”

Managerul Institutului Marius Nasta din Capitală trage un semnal de alarmă şi spune că situaţia este extrem de dificilă, precizând că spitalele sunt deja supraîncărcate.

”Situația este extrem de dificilă pentru că deja suntem în spitale, supraîncărcați de pacienți care vin. În acest moment găsim cu dificultate loc pentru ei. Sunt multe situații în care pacienții rămân pur și simplu internați pe scaune până când se eliberează un pat”, a spus medicul Beatrice Mahler.

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat marţi, 19 octombrie, că în ultimele 24 de ore au fost raportate peste 18.863 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-COV 2, dintre care 273 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 19.730. Dintre acestea, 1.805 sunt internate la ATI. De asemenea, în intervalul 18.10.2021 (10:00) – 19.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 574 decese