Apar noi date despre efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca. Chegurile de sânge apar mai des la femei decât la bărbaţi

Agenţia Marii Britanii de reglementare a medicamentelor a dezvăluit că există unele dovezi că neobişnuitele cheaguri de sânge asociate cu vaccinul anti-Covid al companiei AstraZeneca au loc mai des la femei decât la bărbaţi

07 mai 2021, 09:34
Apar noi date despre efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca. Chegurile de sânge apar mai des la femei decât la bărbaţi

Apar noi date despre efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca. Instituţia spune totodată că diferenţa de incidenţă este mică.

Apar noi date despre efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca. Chegurile de sânge apar mai des la femei decât la bărbaţi

Oficialii britanici au spus anterior că incidenţa cheagurilor era legată de vârstă şi că nu a fost stabilită o legătură cu sexul, menţionând că au fost vaccinate mai multe femei decât bărbaţi. „Există acum unele dovezi că rata de incidenţă raportată este mai mare la femei în comparaţie cu bărbaţii, deşi acest lucru nu se observă la toate grupele de vârstă şi diferenţa rămâne mică”, a spus Agenţia de reglementare a medicamentelor şi produselor de sănătate (MHRA) în actualizările sale săptămânale privind cheagurile.

S-a examinat vaccinul AstraZeneca pe tema cheagurilor foarte rare, cu o incidenţă mai mare la persoanele mai tinere. Unele ţări, inclusiv Marea Britanie, au recomandat ca doar persoanele peste o anumită vârstă să fie vaccinate cu acest ser, arată hotnews.ro.

În ultimele cifre săptămânale, MHRA a spus că incidenţa cazurilor de cheaguri rare şi niveluri scăzute de trombocite a fost de 10,5 pe milion de doze, comparativ cu 9,3 pe milion săptămâna trecută. Au existat 242 de cazuri de cheaguri, dintre care 6 au apărut după a doua doză. Până la 28 aprilie au fost administrate 22,6 milioane de doze iniţiale din vaccinul AstraZeneca în Marea Britanie, iar 5,9 milioane de persoane au fost complet imunizate. „Sfatul rămâne că beneficiile vaccinului depăşesc riscurile pentru majoritatea oamenilor”, a spus MHRA.

Peste 640.000 de doze de vaccin AstraZeneca au ajuns marţi la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Aceasta este cea mai mare tranșă de vaccin AstraZeneca (Vaxzevria) care soseşte în ţară, a anunţat luni Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării.

„România va primi cea mai însemnată tranşă de vaccin de la compania AstraZeneca, care constă în 643.200 doze de vaccin. Acestea vor ajunge mâine la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”., se arăta luni într-un comunicat.

Transportul a fost asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră. Dozele sunt depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.

Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea naţională care are competenţă în domeniul medicamentului de uz uman”, a anunţat CNCAV.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii din Franţa a făcut prima doză cu AstraZeneca şi rapelul cu Moderna