Aparatul din casă care consumă mai mult curent decât frigiderul. Îți poate crește factura la energie cu zeci de lei, în fiecare lună, iar mulți români au început să îl achiziționeze

Factura la energie poate fi dublată de acest aparat electrocasnic. Ești tentat să-l folosești mai mult în perioada rece. Cât consumă, de fapt, fiecare aparat electrocasnic.

06 ian. 2024, 23:29
Aparatul din casă care consumă mai mult curent decât frigiderul. Îți poate crește factura la energie cu zeci de lei, în fiecare lună, iar mulți români au început să îl achiziționeze

Aparatul din casă care consumă mai mult curent decât frigiderul. Acesta se găsește în locuințele multor români și poate crește factura la energie cu zeci de lei. Ba chiar, poți plăti de două ori mai mult într-o lună dacă îl folosești în mod constant.

Aparatul din casă care consumă mai mult curent decât frigiderul

Românii care aleg să folosească o plită electrică trebuie să știe că factura de electricitate poate crește considerabil. Acest aparat consumă de trei ori mai mult decât plita pe gaz. Asta se întâmplă deoarece are o viteză de gătire mai mare.

Mai exact, consumul se ridică la cel puțin 120 de kilowați pe lună, fiind printre cel mai costisitor aparat electrocasnic din acest punct de vedere. Plita electrică poate consuma mai mult decât frigiderul și chiar decât aerul condiționat.

Totuși, dacă ai achiziționat un astfel de aparat, există anumite metode care te pot ajuta să reduci consumul de energie electrică. În primul rând, atunci când vrei să îl folosești nu trebuie să îl pornești cu mult timp înainte, având în vedere că se încălzește extrem de repede.

De asemenea, poți utiliza capace pentru vasele în care gătești sau când fierbi apa. În acest fel, se împiedică pierderea căldurii, se arată pe site-ul celor de la Enel. Mai mult, poți utiliza ustensile speciale pentru plitele electrice.

Acestea se recomandă „pentru a găti eficient și a diminua timpul de utilizare. Taie ingredientele în bucăți mici pentru a grăbi procesul de gătire/încălzire”, adaugă sursa citată.

Cei mai mari consumatori de electricitate din casă! Potrivit unui articol realizat de Enel în parteneriat cu Energy Policy Group (EPG), pe locul doi în topul celor mai mari consumatori de energie din casă se află frigiderul. De exemplu, un astfel de aparat din clasa energetică E, cu 2 uși, care nu are o vechime mai mare de patru ani și cu o capacitate de 592 l poate consuma 600 kWh anual.

Pe al treilea loc se clasează mașina de spălat rufe. În funcție de caracteristici, are un consum anual de energie de circa 600 kWh. Și cuptorul cu microunde se află în acest top, ajungând să consume 435 kWh pe an.

Culmea curentului. Riscăm să avem blackout de la prea multă energie verde

Al cincelea loc este ocupat de uscătorul de rufe. Un astfel de aparat din clasa energetică D, cu o capacitate de încărcare de până la 8 kg, poate consuma 387 kWh în fiecare an, arată datele publicate de Enel.

Top 10 aparate casnice care consumă foarte mult curent electric

O modalitate simplă de a reduce consumul de curent și de a economisi bani este să renunțați la utilizarea inutilă a energiei electrice. Experții au făcut o listă pentru a-i ajuta pe oameni să identifice ce aparate consumatoare de energie trebuie să oprească și să înceapă să economisească bani.

Consola de jocuri
Pe lângă costurile de funcționare, a lăsa o consolă de jocuri în stand-by timp de un an întreg poate costa o mulțime de bani.

Consolele de jocuri moderne sunt mult mai puternice decât erau în trecut, ceea ce înseamnă că acestea consumă mult mai multă energie, deoarece sunt conectate la internet chiar și în modul standby.

„Vampirii energetici” care îți dublează factura la curent. Aparatul din casă folosit în sezonul rece care te lasă fără bani

Calculatoare de birou
Ar trebui evitată lăsarea calculatoarelor în modul standby. Potrivit experților, utilizarea calculatoarelor vă va crește deja facturile de energie, așa că asigurați-vă că le opriți dacă este posibil.

Laptop
Laptopurile sunt bune pentru că le puteți deconecta imediat ce se încarcă, în loc să le lăsați să consume energie toată ziua. Rețineți că laptopurile continuă să consume energie chiar dacă sunt complet încărcate și închise, cel mai bine este să le deconectați complet, mai ales peste noapte.

Difuzoare inteligente
Experții estimează că difuzoarele inteligente consumă 3 wați pe oră în modul standby. De obicei, oamenii folosesc difuzoarele inteligente doar câteva ore pe zi, iar dacă sunt conectate și în standby timp de un an, acestea pot crește semnificativ factura de electricitate.

Mașina de spălat vase
Mașinile de spălat vase utilizează aceeași cantitate de energie în standby pe oră ca și difuzoarele inteligente. Dacă faceți mai multe sarcini pe zi, poate că nu doriți să o opriți complet, dar tot merită să o opriți noaptea.

Mașina de spălat rufe
Deși o mașină de spălat rufe în modul standby consumă energie foarte, foarte puțin, pe parcursul unui an, suma se poate aduna. Potrivit experților, pentru aceeași sumă de bani, puteți folosi două lămpi LED de 3W timp de opt ore pe zi, pe tot parcursul anului. Alegerea vă aparține.

Atenţie la uscătorul de rufe iarna!

Cuptor cu microunde

Mulți oameni lasă cuptoarele cu microunde pornite tot timpul, chiar dacă le folosesc doar câteva minute pe zi. Gândiți-vă dacă merită și, dacă sunteți obișnuit să folosiți cuptorul cu microunde ca ceas de bucătărie, sunteți dispus să plătiți acest preț.

Costul anual în standby pentru un televizor nu costă atât de mult, dar dacă ai un set-top box, costul crește. Televizoarele sunt unele dintre cele mai consumatoare de energie electrică, așa că asigură-te că le oprești atunci când nu sunt folosite pentru a reduce costurile.

Imprimantă
Imprimantele nu sunt de obicei folosite prea mult zilnic în gospodăriile obișnuite, dar multe dintre ele rămân tot timpul în stand-by. Asigurați-vă că le opriți complet atunci când nu sunt folosite pentru a economisi și mai mult bani din facturile de energie.

Citește și: Aparatele care consumă curent nonstop, chiar dacă sunt oprite. Uite cum poți evita să plătești facturi uriașe la energie electrică

Uscător de rufe
Uscătoarele sunt unul dintre cele mai mari consumatoare de energie. La fel ca în cazul mașinilor de spălat, lăsarea uscătoarelor în stand-by va adăuga o anumită sumă la facturile anuale care merită economisită.

Așadar, am numărat 10 aparate pe care ai putea foarte bine să le oprești chiar acum fără să sacrifici confortul vieții. Și oricât de mic ar fi costul lăsării lor în stand-by, înmulțit cu zece, acesta devine destul de vizibil.