Aparatul electrocasnic care dă contorul peste cap. Este folosit masiv în weekend

În fiecare gospodărie sunt deținute diferite echipamente și dispozitive care ușurează viața românilor, dar acest aparat consumă într-un singur minut cât alte electrocasnice în 4 ore.

03 feb. 2024, 07:58
Aparatul electrocasnic care dă contorul peste cap. Este folosit masiv în weekend

Există un aparat în casa fiecărui român care consumă cât 475 de becuri economice la un loc. Aparatul respectiv consumă într-un minut cât alte electrocasnice în 4 ore. Mulți dintre români se confruntă cu prețuri exorbitante la facturile de energie electrică și caută soluții pentru a putea să diminueze costurile lunare.

Totuși, cum ar putea să reușească acest lucru, când au în casă un aparat care consumă cât 475 de becuri economice? Mai exact, acest aparat consumă într-un singur minut cât alte electrocasnice în 4 ore. În fiecare gospodărie sunt deținute diferite echipamente și dispozitive care ușurează viața românilor.

Aparatul din casă care consumă mai mult curent decât frigiderul. Îți poate crește factura la energie cu zeci de lei, în fiecare lună, iar mulți români au început să îl achiziționeze
Din nefericire, cu cât avem mai multe aparate moderne, cu atât consumul va crește. Roboții de bucătărie, cuptorul electric, aspiratorul, mașina de spălat rufe sau cea pentru vase, dar și alte ajutoare casnice, consumă multă energie electrică.

Factura la energie arde buzunarele românilor

Aparatul din casă care „sparge” curent cât 475 de becuri economice

Unul din cele mai banale electrocasnice este chiar aspiratorul, care ne ajută să menținem „lună” în casă. Acesta poate consuma chiar și 1.900 wați pe oră.

Aparatul din gospodărie care îți umflă factura cu 150 de lei lunar. Ce să faci pentru a nu avea un consum în plus
Comparativ, un aspirator consumă cam cât 475 de becuri economice de 4 wați. Consumul de energie diferă însă în funcție de clasa din care face parte aspiratorul. Astfel, aspiratoarele din categoria A vor consuma mai puțin față de cele din categoria G.

Aspiratoarele care fac parte din categoria triplu A (AAA) vor consuma și mai puțină energie electrică. Pe lângă eternul aspirator, există și alte electrocasnice „vampire” de energie electrică. Ele sunt aerul condiționat, PC-ul, cuptorul cu microunde, frigiderul, TV-ul sau mașina de spălat.

Aparatul electrocasnic din casa ta care consumă mai mult decât 330 de becuri! Ce trebuie să faci ca să îți reduci factura la curent

Care e aparatul care aduce costuri uriașe la facturi. Pentru a reduce costurile familiei, printre care și cele pentru energia electrică, românii au început să adopte măsuri cât mai drastice pentru economisire, însă există electrocasnice esențiale pe care nu poți să nu le folosești.

Citește și: Aparatul electrocasnic care consumă vara cât 560 de becuri economice într-o oră. Consumă într-un minut cât alte aparate în 4 ore

Probabil că foarte puțină lume este conștientă de faptul că anumite aparate electrocasnice consumă cu mult mai mult decât te-ai aștepta.Mașina de spălat, plita electrică, uscătorul de rufe, aparatul de aer condiționat și aspiratorul se numără printre cei mai mari consumatori dintr-o gospodărie. Dintre numeroasele electrocasnice disponibile, unul singur poate consuma într-o oră cât altele într-o întreagă săptămână.

Luis Juanico, doctor în inginerie nucleară, a efectuat evaluări economice asupra consumului de energie electrică în gospodării și a concluzionat că cuptorul electric este aparatul la care trebuie acordată cea mai mare atenție. Acesta utilizează în general o putere de aproximativ 3.000 de wați, dar există și modele pe piață care pot ajunge la 10.000 de wați.

De asemenea, aparatele de aer condiționat din clasele energetice C sau D pot consuma echivalentul a 300 de becuri economice într-un singur minut sau cât alte aparate în 3 ore. Doar cele cu eticheta energetică A sau A+ pot avea un consum mai redus, cu o economie de până la 40%.

Dacă deții un aparat cu etichetă energetică A+ (cu un consum de 1,08 kW/oră) și plătești 0,8 + 1,08 = 0,86 lei pe oră, atunci, la o utilizare medie de 6 ore pe zi (echivalentul a 180 de ore pe lună), costul lunar se ridică la 180 x 0,86 = 154 de lei.

Electrocasnicele lăsate în priză în permanență consumă curent chiar și când sunt închise. Potrivit unei analize realizată de o companie de electricitate, aparatele lăsate în modul stand-by consumă între 40 – 70-% din energia pe care o folosesc în timpul funcționării. Un televizor consumă 190 kWh/an și se află în top 10 consumatori de energie electrică din locuință. Specialiștii îi sfătuiesc pe cei care doresc să achiziționeze un televizor nou cu o diagonală mai mică de 100 cm să aleagă unul din clasa energetică A.  Televizoarele led au un consum de energie mai mic decât cele de tip plasmă, iar un laptop sau o tabletă au un consum cu pânăla 80% mai redus față de monitoarele clasice.

Citește și: Aparatul electrocasnic care îţi majorează factura cu 400 de lei şi la apă, şi la curent. Mulţi dintre noi îl folosim abuziv

Singurele aparate electrocasnice care trebuie scoase din priză, înainte de culcare

Cu atâtea electrocasnice în locuință, nici nu este greu să treci peste consumul celor 255 de kilowaţi lunar la energie electrică. Aici este pragul impus de Guvern celor care vor să beneficieze de reducere la curent. Deși nu sunt pornite, multe electrocasnice din gospodărie consumă curent electric doar prin simplul fapt că sunt în priză. Iată aparatul care trebuie scos din priză înainte să te culci. La asta sigur nu te-ai gândit până acum!

Aparatele electrocasnice pe care e recomandat să le scoți din priză înainte de a merge la somn

Prețurile la energia electrică au crescut considerabil în ultimele luni. Specialiștii susțin faptul că anumite electrocasnice din casă consumă energie electrică doar prin simplul fapt că stau în priză. Totodată, există anumite aparate care pot fi scoase din priză imediat ce acestea au fost folosite.

Cât consumă electrocasnicele românilor. Metode utile de a economisi energie și de a le folosi mai eficient
Printre cele mai indicate se numara in primul rand electrocasnicele mici, de bucatarie, precum filtrul de cafea/cafetiera, blenderul sau robotul de bucatarie/mixerul si cuptorul cu microunde.

Încărcătorul consumă multă energie
Și încărcătoarele de telefon, tabletă sau laptop consumă foarte multă energie electrică. Așadar, dacă țineți mereu încărcătorul în priză, chiar dacă nu încărcați telefonul, ar fi bine să-l scoateți din priză, acesta consumând mult curent.

Potrivit specialiștilor în domeniu, un încărcător al unui telefon de tip iPhone consumă în jur de 130Wh pe lună, asta însemnând 1,5 KWh pe an. De asemenea, un dispozitiv destul de mic care are o putere de 1000W folosește 1 KWh pe oră, iar altul cu o putere de 100W consumă aceeași cantitate în zece ore.

Citește și: Guvernul promite facturi mici la gaze şi energie electrică şi la iarnă. Cine va plăti doar 38 de lei pe lună

De asemenea, cele mai mari consumatoare de energie atunci când nu sunt folosite sunt sistemele de divertisment, toate care au bec LED, respectiv televizorul, sistemul audio, monitorul calculatorului sau consola de jocuri.

Și chiar dacă nu este foarte la îndemână ca TV, de pildă, să fie scos din priză în fiecare seară, ei bine, e de preferat să se întâmple acest lucru măcar la plecarea în vacanță.

Ce NU trebuie scos neapărat din priză
Există și unele electrocasnie care NU trebuie neapărat scoase din priză, cum ar fi cele vechi care, cel mai probabil, nu consumă electricitate când sunt oprite.

De asemenea, puteți reduce costurile și mai mult dacă apelați la o firmă specializată de verificări autorizate PRAM.