Apare o nouă pensie în România. Cine sunt pensionarii care o vor primi şi ce prevede noul sistem

Apare o nouă pensie în România, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Muncii. Este vorba despre pensiile personale paneuropene. Potrivit proiectului de lege, Autoritatea de Supraveghere Financiară este entitatea desemnată să stabilească cadrul legal.

22 iul. 2021, 10:44
Apare o nouă pensie în România. Cine sunt pensionarii care o vor primi şi ce prevede noul sistem
Apare o nouă pensie în România. Cine sunt pensionarii care o vor primi şi ce prevede noul sistem

Apare o nouă pensie în România. Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Muncii, un nou sistem de pensii va fi aplicat în România.

Apare o nouă pensie în România

Citeşte şi Drept la pensie şi asigurări de sănătate pentru aproape 1,2 milioane de români. Reglementarea activităţilor casnice, propusă de Raluca Turcan

Proiectul de lege al Ministerului Muncii transpune reglementările Uniunii Europene cu privire la pensiile personale paneuropene.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară va putea emite reglementări referitoare la toate aspectele privind înregistrarea, crearea, distribuţia, funcţionarea, supravegherea şi controlul produselor de pensii personale necesare bunei funcţionări a pieţei PEPP specificate în Regulamentul (UE) 2020/852”, se arată în proiectul de act normativ.

Proiectul de Leg e privind punerea in aplicare a Regulamentului (UE) 2019/1238 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 iunie 2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP), a unor prevederi din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European si al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care sa faciliteze investitiile durabile si de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicat.

Potrivit actului normativ, Autoritatea de Supraveghere Financiara- ASF este autoritatea competenta responsabila cu asigurarea respectarii prevederilor Regulamentului si exercita atributii de inregistrare, reglementare, supraveghere, investigatie si control asupra:

furnizorilor de produse paneuropene de pensii personale, denumite in continuare PEPP, pentru care Romania este stat membru de origine

distribuitorilor de PEPP care desfasoara activitati de distributie de PEPP pe teritoriul Romaniei

depozitarilor activelor pentru PEPP

auditorilor pentru PEPP. 

Potrivit Art. 3 lit. b) pct. (ii) din Regulamentul (UE) 2019/1238, statele membre sunt obligate să adopte acte legislative pentru punerea in aplicare a legislatiei sectoriale relevante a Uniunii si pentru punerea in aplicare a masurilor care privesc in mod expres PEPP, prin care sa stabileasca aspectele lasate de Regulamentul PEPP la latitudinea statelor membre, precum:

– desemnarea autoritatilor nationale competente;
– determinarea prerogativelor acestora de supraveghere si investigatie necesare pentru a-si exercita functiile in temeiul Regulamentului PEPP;
– oferirea mijloacelor necesare autoritatilor nationale competente pentru a asigura o desfasurare ordonata a activitatilor furnizorilor de PEPP si ale distribuitorilor de PEPP in intreaga Uniune;
– norme care prevad sanctiuni administrative adecvate si alte masuri aplicabile incalcarilor prezentului regulament, precum si masuri necesare pentru a asigura implementarea acestora.

Citeşte şi Raluca Turcan, veste proastă pentru pensionari: „De la sfârşitul lui 2022 vom putea indexa, până atunci nu putem finaliza legea”