Apare un nou certificat verde în România. Nu vei ieși din casă fără el!

Organizația Mondială a Sănătății și Uniunea Europeană au făcut public un parteneriat istoric, prin care au convenit să implementeze la nivel global un sistem inspirat de certificatul verde, cu scopul de a facilita libertatea de circulație la nivel mondial.

11 iun. 2023, 07:14
Apare un nou certificat verde în România. Nu vei ieși din casă fără el!
Apare un nou cerificat verde în România. Nu vei ieși din casă fără el!

Potrivit informațiilor furnizate de Bugetul, Organizația Mondială a Sănătății și Uniunea Europeană au încheiat un parteneriat istoric pentru a implementa un nou sistem global de control al mobilității. Acest sistem va avea asemănări cu certificatul verde utilizat în timpul pandemiei de coronavirus.

Citește și: Alertă! Ultima variantă de COVID este răspândită prin canalizare, de o persoană din Ohio. Specialiştii au cerut ajutorul pentru identificarea purtătorului acestei tulpini

„În iunie 2023, OMS va prelua sistemul UE de certificare digitale privind COVID-19 pentru a institui un sistem global care va contribui la facilitarea mobilității globale și la protejarea cetățenilor din întreaga lume de amenințările actuale și viitoare la adresa sănătății. Acesta este primul element constituit al Rețelei mondiale de certificare a sănătății digitale, care va dezvolta o gamă largă de produse digitale pentru a asigura o sănătate mai bună pentru toți”, potrivit Comisiei Europene.

De ce vrea OMS introducerea certificatului verde

Europarlamentarul Cristian Terheș a avut o reacție imediată cu privire la introducerea necesității unui astfel de certificat verde. Acesta este de părere că introducerea unui astfel de certificat este problematică. Mai mult, acesta consideră că actul ar putea oferi acces la date personale, fiind încălcată intimitatea oamenilor.

„Faptul că se instituie o astfel de tehnologie este o problemă în sine. Aceștia au spus că în primă fază va fi folosit pentru a dovedi o anumită formă de vaccinare, după care, citez „certificat de vaccinare”, după care va fi folosit pentru un fel de dosar al pacientului, adică, toate datele sale persoanele, individuale, vor fi accesate”, a spus europarlamentarul la Antena 3 CNN.

Comisia Europeană, reprezentată de comisara pe sănătate Stella Kyriakides, și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), condusă de Tedros Adhanom Ghebreyesus, au anunțat lansarea unui parteneriat în care OMS va prelua modelul Certificatului Verde Digital, utilizat de Uniunea Europeană în timpul pandemiei COVID-19. Scopul acestui parteneriat este de a stabili un sistem global care să faciliteze mobilitatea la nivel mondial, conform declarațiilor celor două organizații.

„Cu alte cuvinte, dacă Certificatul Verde, sub pretextul «facilitării libertății de circulație», a fost folosit pentru încălcarea drepturilor și libertăților în UE, precum și pentru constrângerea oamenilor să se injecteze cu un produs medical ce pentru mulți a avut și are efecte negative grave, acum acest sistem abuziv va fi implementat la nivel planetar. Am atras atenția încă din 2021 că aici se va ajunge cu acest Certificat Verde, dar unii au spus că exagerez. Acum se pot convinge singuri că scopul abuzurilor statului din perioada pandemiei COVID nu a fost să oprească răspândirea virusului ci să controleze oamenii”, a explicat europarlamentarul Cristian Terheș.

În comunicatul Comisiei Europene se mai precizează că, pe lângă facilitarea libertății de circulație la nivel global, scopul preluării acestui sistem european de către OMS este de a-l utiliza și în alte situații, cum ar fi implementarea „Certificatului Internațional de Vaccinare” sau crearea unei fișe de pacient globală.

Cristian Terheș este de părere că introdocerea certificatului verde la nivel global este davada unui sistem tiranic și consideră că partidele care au susținut încă de la început întroducerea acestui document, ar trebui expulzate.

„Am văzut ce s-a întâmplat în UE cu implementarea acestui sistem tiranic a Certificatului Verde. Acum vor să-l implementeze la nivel global. Toate partidele care au susținut Certificatul Verde începând cu 2021 trebuie expulzate de oameni prin vot din toate funcțiile publice pentru că e clar că nu au ca prioritate interesul cetățenilor”, a mai comentat europarlamentarul Cristian Terheș.

Citește și: Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va beneficia de mai multe analize medicale gratuite de la 1 iulie