Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va beneficia de mai multe analize medicale gratuite de la 1 iulie

Se anunță schimbări majore în sistemul de sănătate. După ce premierul Nicolae Ciucă a anunțat un pachet de noi servicii de sănătate împotriva afecțiunilor maligne, Guvernul a aprobat noul contract-cadru din Sănătate care stabilește că românii vor beneficia anual de consultațiile de prevenție la medicul de familie.
Alina Costache
07 iun. 2023, 18:09
Vești bune pentru români! Categoria de persoane care va beneficia de mai multe analize medicale gratuite de la 1 iulie
Categoria de persoane care va beneficia de mai multe analize medicale gratuite de la 1 iulie

Categoria de persoane care va beneficia de mai multe analize medicale gratuite de la 1 iulie. Noul contract-cadru va intra în vigoare la data de 1 iulie și le va permite medicilor de familie să recomande o paletă mai largă de investigații paraclinice de care pot beneficia gratuit asigurații. Mai mult, potrivit documentului, numărul analizelor medicale efectuate în ambulatoriu și la spital va crește pentru a se reduce presiunea asupra spitalelor.

Citește și Fată de 17 ani, în stare gravă după ce a fost diagnosticată greșit și plimbată de la un spital la altul

Categoria de persoane care va beneficia de mai multe analize medicale gratuite de la 1 iulie

Șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a descris acest document ca fiind drept o adevărată reformă a sistemului care pune accentul pe depistarea precoce a bolilor și mărește numărul de consultații preventive care pot fi decontate.

„Aceste reglementări nu reprezintă o simplă actualizare a actelor normative din domeniul asigurărilor sociale de sănătate, ci o adevărată reformă de reorientare a sistemului şi de utilizare eficientă a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. (…) Măsurile adoptate prin acest act normativ vor contribui esenţial la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin inversarea «piramidei» serviciilor medicale de la tratarea cazurilor grave descoperite târziu, la depistarea precoce şi tratarea bolilor în faze incipiente“, a declarat Adela Cojan, preşedinta CNAS, potrivt Adevărul.

Potrivit CNSAS, noul contract-cadru prevede ca persoanele cu vârste între 40 şi 60 de ani vor beneficia de riscograme pentru depistarea precoce a posibilităţii dezvoltării de boli cardiovasculare, cerebro-vasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum şi pentru evaluarea sănătăţii mintale şi reproductive. În cazul persoanelor de peste 60 de ani, se va putea face evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătăţii, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinenţă urinară, evaluarea sănătăţii mintale, a riscului de demenţă şi depresie.

”Adulţii cu vârste între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de consultaţiile de prevenţie, iar medicii de familie vor recomanda o paletă mai largă de investigaţii paraclinice de care pot beneficia gratuit asiguraţii. „Mecanismul de finanţare în asistenţa medicală primară a fost modificat, astfel încât prin schimbarea ponderii plăţii per capita şi pe servicii, de la 50%-50% la 35%-65%, s-a creat posibilitatea introducerii de noi servicii de prevenţie de care vor beneficia mai mulţi asiguraţi, din grupe de vârstă mai numeroase decât în prezent“, au transmis reprezentanții CNAS, într-un comunicat de presă.

Mai mult, contractul-cadru al CNAS prevede printre altele și extinderea pachetelor de servicii diagnostice și terapeutice în asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate. Astfel, crește accesul asiguraţilor la servicii de medicină fizică şi de reabilitare în ambulatoriu, astfel că fiecare furnizor va avea obligaţia să asigure un program de activitate de 7 ore/zi, respectiv 35 de ore/săptămână.

„În asistenţa medicală paraclinică din ambulatoriu se extinde semnificativ pachetul de analize şi investigaţii şi se introduce posibilitatea furnizorilor de a încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru punctele de recoltare mobile. Se reglementează posibilitatea decontării peste valoarea contractată de laboratoare cu casele de asigurări de sănătate atât a analizelor recomandate de medicii de familie, ca urmare a consultaţiilor preventive acordate persoanelor asigurate cu vârste de peste 40 de ani, cât şi a celor pentru monitorizarea evoluţiei sarcinii“, a mai transmis CNAS.

Totodată, laboratoarele vor putea transmite prin poștă medicului curant al pacientului rezultatul analizelor şi investigaţiilor paraclinice.

Reprezentanții CNSAS spun că vor fi introduse noi dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, printre acestea aflându-se: manşoanele compresive pentru asiguratele care au suferit intervenţii chirurgicale oncologice, fotoliul rulant activ, dispozitivul de asistare a tusei sau orteza craniană.

În noua reformă din a sistemului aduce noi servicii și în spitale. Astfel, se extind listele serviciilor medicale care pot fi acordate în regim de spitalizare de zi cu peste 100 de noi servicii. În plus, spitalele vor avea obligația să asigure un program în spitalizare de zi de minimum 5 zile pe săptămână şi de 7 ore pe zi acoperit de prezenţa a cel puţin unui medic de specialitate.

„Contravaloarea serviciilor de cazare solicitate persoanelor asigurate de unităţile sanitare cu paturi nu va putea depăşi 300 de lei pe zi“, subliniază CNAS.

Citește și Nou pachet de ajutoare pentru români, începând de la 1 iulie! Anunțul premierului Nicolae Ciucă

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Vietatea al cărui sânge luptă împotriva rezistenței microbiene. Este o adevărată comoară pentru lumea farmaceutică
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Oraşul din România comparat cu Florenţa. Străinii, impresionaţi şi de preţurile mai mici de la noi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Pericolul ascuns din bucătărie. Obiectul pe care îl folosim zilnic și care ne poate îmbolnăvi grav
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Dispar mai multe zile libere din Codul Muncii! Nouă lege în Parlament face uitate multe mini-vacanțe
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării