Aproape 229.000 de români s-au vaccinat cu doza a treia. Gheorghiţă: Nu avem cum să trecem de valul patru dacă nu ne vaccinăm

Înmulţirea cazurilor COVID-19 şi supraaglomerarea spitalelor i-a convins pe mulţi români vaccinaţi să primească şi doza a treia de vaccin COVID-19. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, susține că numărul mare de cazuri Covid-19 din ultimele 24 de ore e de neacceptat şi i-a îndeamnat pe români să se vaccineze.

06 oct. 2021, 14:48
Aproape 229.000 de români s-au vaccinat cu doza a treia. Gheorghiţă: Nu avem cum să trecem de valul patru dacă nu ne vaccinăm

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare COVID-19, a anunţat miercuri că până în acest moment au fost vaccinate 228.865 de persoane cu doza a treia (booster) de vaccin COVID-19.

„Pe tipuri de categorii, aproximativ 52,3% dintre cei care au primit deja doza booster fac parte din categoria persoanelor vulnerabile, peste 65 de ani sau persoane cu afecţiuni cronice sau internate în centre rezidenţiale. 21,7%, 49632 de persoane, fac parte din categoria personalului medico-sanitar care a primit acestă doză booster. De asemenea, 4,1% sunt persoane angajate în învăţământ – 9569 de persoane, iar 21,9% sunt persoane care deservesc activităţi critice – cei angajaţi în sectorul economic, HoReCa, industrie extractivă, personal navigant, domeniu procesare- distribuţie alimente, curierat, culte religioase”, a anunţat Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că doza booster este recomandată celor vulnerabili, de peste 65 de ani care se află în evidenţă cu afecţiuni cronice, precum şi cei cu risc crescut de îmbolnăvire, precum personalul sanitar sau din învăţământ.

Citeşte şi: Un bebeluş şi doi adolescenţi, între cei 331 de morţi de Covid-19 de miercuri, 6 octombrie 2021

Acoperirea vaccinală din populaţia eligibilă de peste 12 ani în Bucureşti este de 52,77%, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

„Acoperirea vaccinală la nivelul Municipiului Bucureşti şi judeţelor. În Bucureşti în momentul de faţă acoperirea vaccinală din populaţia eligibilă de peste 12 ani este de 52,77%, urmat de Cluj cu 47,85% şi Sibiu – 40,96%. Alte 17 judeţe care au rată de acoperire vaccinală între 30 şi 39,9% şi 22 de judeţe care au rată de acoperire vaccinală între 20 şi 30%. Centre de vaccinare la acest moment sunt 655 cu 895 de fluxuri”, a spus medicul militar.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă, ca urmare a cererii în creştere pentru vaccinare şi a adresabilităţii crescute, 88 din cele 246 de centre de vaccinare care aveau activitatea suspendată temporar şi-au reluat activitatea, ceea ce înseamnă că 35,7% din centrele care au avut activitatea suspendată şi-au reluat programul de lucru.

„De asemenea, centrele care au avut programul de lucru redus – 70% dintre ele au revenit la programul normal de 12 ore. Centrele de vaccinare care au avut fluxurile reduse, adică numărul de cabinete reduse aproape 48% dintre ele au revenit la starea iniţială şi-au crescut capacitatea de vaccinare”, a afirmat preşedintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiţă a afirmat că în cabinetele medicilor de familie au fost imunizate 449.915 de persoane, majoritatea în mediul rural.

„În ceea ce priveşte vaccinarea în cabinetele de medicină de familie, până la acest moment aproximativ 2.893 de cabinete de medicină de familie înregistrează activităţi de vaccinare şi s-au administrat doze care reprezintă vaccinarea a 449.915 persoane majoritatea în medicul rural, 53%. Sunt 153 de spitale publice în care au fost vaccinaţi 9.525 de pacienţi şi 27 spitale private cu 2.326 pacienţi”, a mai susţinut reprezentantul CNCAV.

 

Valeriu Gheorghiță, după creşterea numărului de cazuri Covid-19: „Nu avem cum să trecem de valul patru dacă nu ne vaccinăm”

„Este un lucru de neacceptat. Nu avem cum să trecem de valul patru dacă nu ne vaccinăm. Avem vaccinuri peste tot și putem reduce mortalitatea.

Situația actuală e suficient de relevantă pentru toată lunea. Înțeleg foarte in ecă populația are un nivel redus de încredere în autorități. Corpul medical duce o luptă incredibil de grea cu mii de pacienți la secțiile de urgență. Avem nevoie de implicarea celor din pre-spital.

Avem experți la nivel național și de talie internațională. Admit că există situații punctuale de medici, care nu au înțeles. Nu e vorba doar de vaccinul împortiva Covid-19.

Nu avem cum să trecem de valul patru dacă nu ne vaccinăm”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Citeşte şi: Masca de protecţie redevine OBLIGATORIE pe stradă. Miniştrii Sănătăţii şi Internelor au semnat Ordinul