Aproape 500 de infracţiuni au fost comise, în două luni, în şcoli şi licee, cele mai multe fiind fapte de violenţă sau furturi

Aproape 500 de infracţiuni au fost comise, în două luni, în şcoli şi licee, cele mai multe fiind fapte de violenţă sau furturi, iar aproape 3.500 de elevi care absentau de la cursuri au fost găsiţi de poliţişti în alte locuri în afara şcolilor, potrivit Poliţiei Române.

01 mai 2017, 07:56
Aproape 500 de infracţiuni au fost comise, în două luni, în şcoli şi licee, cele mai multe fiind fapte de violenţă sau furturi

Poliţiştii au interveni, în lunile februarie şi martie, la 169 de sesizări primite prin numărul de urgenţă 112 şi au făcut peste 1.300 de controale privind asigurarea cu pază a unităţilor de învăţământ şi aproape 5.600 pentru prevenirea absenteismului şcolar şi respectarea de către elevi a regulilor de circulaţie.

În cele două luni au fost înregistrate 487 de infracţiuni, dintre care peste 94% au fost comise în incinta unităţilor de învăţământ, potrivit datelor Poliţiei Române.

Peste 50% dintre infracţiunile sesizate au fost de loviri sau alte violenţe, iar aproximativ 30% au fost fapte de furt, acestea fiind comise, în mare parte, în incinta şcolilor.

Poliţiştii au găsit 3.435 de elevi care absentau de la cursuri şi erau în afara şcolilor.

De asemenea, au fost date elevilor 2.121 de sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sau a regulilor de circulaţie, a precizat Poliţia Română.

În cele două luni, poliţiştii au fost la peste 8.000 de activităţi de la la orele de curs, au participat la peste 5.075 de şedinţe cu părinţii şi la aproape 220 de întâlniri cu reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene sau sub coordonarea prefecţilor.

Elevii şi preşcolarii se întorc marţi la cursuri, după două săptămâni de vacanţă. Poliţiştii vor patrula în zona celor 19.662 de şcoli, grădiniţe şi licee, unde învaţă aproximativ 3.000 de elevi, pentru siguranţa acestora şi fluidizarea traficului rutier spre unităţile de învăţământ. De asemenea, începând de marţi, cele peste 19.500 de unităţi de învăţământ preuniversitar, dintre care 6.316 în mediul urban şi 13.346 în mediul rural, vor fi reincluse şi în rutele de patrulare auto.

Poliţia Română le atrage atenţia elevilor să nu accepte compania unor persoane necunoscute şi nu primească nimic de la acestea, să nu aibă la ei sume mari de bani sau bijuterii, pentru a nu atrage atenţia infractorilor şi să respecte regulile de circulaţie.

„La şcoală, păstraţi-vă calmul când discutaţi în contradictoriu şi nu recurgeţi niciodată la violenţă pentru a vă impune părerile. Semnalaţi profesorilor prezenţa unor străini în şcoală sau în curte, mai ales dacă aceştia încearcă să atragă elevii în discuţii sau să le ofere vreun bun. Nimeni nu are dreptul să vă ameninţe sau să vă vorbească urât. Spuneţi-le imediat profesorilor sau părinţilor dacă vă simţiţi agresaţi în vreun fel”, le mai recomandă poliţiştii elevilor înaintea reînceperii cursurilor după vacanţa de Paşte şi de 1 Mai.

Citeşte şi Programul „Să creştem sănătoşi!”, implementat în mai multe şcoli. Ore de educaţie pentru