Aproape 600.000 de germani vor rămâne şomeri, din cauza sancţiunilor împotriva Rusiei. Anunţ sumbru făcut de ministrul Muncii de la Berlin

Sancțiunile împotriva Rusiei vor duce la reducerea a 590.000 de locuri de muncă în Germania, a declarat ministrul german al Muncii, Hubertus Heil, într-un interviu pentru Bild am Sonntag.

10 apr. 2022, 10:23
Aproape 600.000 de germani vor rămâne şomeri, din cauza sancţiunilor împotriva Rusiei. Anunţ sumbru făcut de ministrul Muncii de la Berlin

Creșterea economică germană ar putea scădea la 1,4-1,5% în acest an de la 2,7% în 2021. În același timp, în medie, aproximativ 590.000 de persoane vor fi disponibilizate în cursul anului. Cu toate acestea, guvernul va oferi asistență suplimentară celor disponibilizați acolo unde este posibil și va încerca să păstreze locurile de muncă dacă situația se înrăutățește”, a spus ministrul Muncii Hubertus Heil, în interviul din Bild am Sontag.

Germania intenționează să ofere un ajutor în valoare de peste 100 de miliarde de euro (108,8 miliarde de dolari) companiilor afectate de consecințele războiului din Ucraina, potrivit unui document consultat vineri de Reuters.

Citeşte şi Die Welt: Fără gaz rusesc, Germania se va confrunta cu o lipsă de produse cosmetice, detergent şi vopsea

Pe lângă ministrul Muncii, şi ministrul de Finanțe, Christian Lindner, intenționează, de asemenea, să prezinte parlamentului un buget suplimentar în săptămânile următoare pentru a reflecta impactul economic al războiului, care ar avea probabil o valoare de cel puțin 24 de miliarde de euro.

Citeşte şi Angajaţii firmelor afectate de sancţiunile economice impuse ca urmare a războiului din Ucraina vor putea beneficia de şomaj tehnic

În paralel, Germania a început să lucreze la consolidarea adăposturilor sale subterane şi la constituirea de stocuri de criză în caz de război, a relatat ziarul Welt am Sonntag, care îl citează pe ministrul de interne al ţării. După decenii de uzură a forţelor armate germane, războiul Rusiei din Ucraina a dus la o schimbare majoră de politică, cancelarul german Olaf Scholz promiţând să crească cheltuielile pentru apărare şi să injecteze 100 de miliarde de euro în armată.

De asemenea, guvernul are în vedere modernizarea sistemelor de adăposturi publice şi va creşte cheltuielile pentru protecţia civilă, a declarat pentru ziar ministrul de interne Nancy Faeser. ”În prezent, în Germania există 599 de adăposturi publice. Vom verifica dacă am putea moderniza mai multe astfel de sisteme. În orice caz, dezmembrarea a încetat”, a declarat Faeser.

Germania lucrează la noi concepte pentru a consolida parcările subterane, staţiile de metrou şi subsolurile pentru a deveni posibile adăposturi, a precizat ea, adăugând că guvernul a acordat statelor federale 88 de milioane de euro pentru instalarea de noi sirene. ”Dar în ceea ce priveşte acoperirea la nivel naţional, nu suntem nici măcar aproape”, a adăugat Faeser.

Ţara va constitui, de asemenea, stocuri de criză cu provizii, inclusiv echipamente medicale, îmbrăcăminte de protecţie, măşti sau medicamente, a mai spus ea.