Aproape 7 la sută dintre femeile din România acceptă recoltarea de celule stem la naştere

Aproape 7 la sută dintre femeile din România acceptă, anual, recoltarea de celule stem la naştere. Scopul final al acestor donări este, în prezent, doar cel al transplantului, şi nu tratarea unor boli, susţine conducerea Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).
Filip Stan
05 iun. 2013, 18:21
Aproape 7 la sută dintre femeile din România acceptă recoltarea de celule stem la naştere

Celelalte idei, potrivit cărora celulele stem ar ajuta la vindecarea oricărei boli, sunt afirmaţii neştiinţifice, consideră conducerea ARBACS, care a anunţat că acestea vor fi combătute odată cu promovarea Codul de etică profesională în domeniul celulelor stem – lansat, miercuri, în Capitală.

Potrivit ARBACS, piaţa de celule stem din România se ridică în prezent la aproximativ 10 milioane de euro, scrie Mediafax. ARBACS susţine că trei sferturi dintre companiile de pe piaţa de celule stem fac parte din asociaţie şi acţionează etic.

Abonamentul pentru stocarea în bănci a celulelor stem oscilează între 50 şi 110 euro pe an, iar recoltarea, procesarea şi verificare produselor costă între 700 şi 1.100 de euro.

Cea mai veche stocare este de şapte ani, iar până acum au fost utilizate celule stem recoltate la naştere într-un singur caz, al unui bebeluş, intervenţia fiind realizată în SUA„, a precizat medicul Bogdan Ivănescu, de la ARBACS.

La baza Codului de etică profesională în domeniul celulelor stem stau, potrivit iniţiatorilor, reglementări europene şi interne.

Potrivit codului, părinţii trebuie să fie informaţi în mod obiectiv şi comprehensibil despre criteriile aplicate, pentru a asigura faptul ca recoltarea, transportul şi stocarea sunt realizate în conformitate cu standardele de calitate şi siguranţă legale.

Băncile de celule stem se angajează să informeze părinţii fără întârziere despre orice eveniment apărut în timpul transportului (de la locaţia de recoltare şi până la locaţia de stocare) care ar putea afecta calitatea materialului biologic colectat. Tot ele se obligă să informeze părinţii dacă, după efectuarea întregului set de teste medicale, proba biologică recoltată se dovedeşte a fi nepotrivită pentru o posibilă utilizare sau transplant. În cazul stocării cu succes a probei biologice recoltate, băncile de celule stem vor furniza părinţilor un certificat confirmator, prevede codul.

Pe durata contractului, băncile se angajează să informeze părinţii despre orice eveniment care face imposibilă stocarea pe mai departe a probei în deplină siguranţă, incluzând aici defecţiuni tehnice, caz în care părinţii trebuie să fie informaţi şi să le fie oferită restituirea tuturor banilor plătiţi

Acelşi cod de etică arată că băncile nu vor oferi clienţilor, clienţilor potenţiali sau oricăror reprezentanţi ai acestora nicio recompensă sau beneficiu care contravin legilor în vigoare sau practicilor de afaceri rezonabile şi general acceptate.

Clienţii vor fi trataţi onest şi echitabil, cu o atitudine care să le respecte independenţa, dreptul la sănătate şi la informare. Companiile membre îşi asumă voluntar şi responsabil angajamentul de a informa viitorii părinţi si personalul medical asupra beneficiilor şi limitărilor referitoare la recoltarea de celule stem, asupra caracteristicilor transplantului autolog şi alogen de celule stem, statisticilor efectuate şi făcute publice în acest domeniu de către instituţiile şi organizaţiile reprezentative”, mai prevede codul.

De asemenea, ARBACS militează pentru o informare etică, documentată şi echilibrată a viitoarelor mame si a personalului medical cu privire la posibilitatea de recoltare a celulelor stem, la posibilităţile actuale şi de perspectivă de utilizare terapeutică a grefei obţinute şi la cele două sisteme de banking de celule stem, disponibile în anumite ţări.

Promovarea serviciilor trebuie să fie exactă, echilibrată, echitabilă, obiectivă şi suficient de completă pentru a da posibilitatea celor cărora le este adresată să îşi formeze propria opinie cu privire la valoarea terapeutică a celulelor stem. Ea nu trebuie să inducă în eroare prin distorsionare, exagerare, accentuare nejustificată, omisiune sau în orice alt mod, se arată în cod.

Codul nu intenţionează să restrângă promovarea serviciilor de procesare şi stocare de celule stem sau să limiteze interacţiunea cu profesioniştii din domeniul sanitar într-un mod dăunător competiţiei echitabile. În schimb, el caută să asigure desfăşurarea tuturor activităţilor într-un mod onest, cu evitarea practicilor înşelătoare şi a potenţialelor conflicte de interes cu profesioniştii din domeniul sanitar şi în concordanţă cu legile şi reglementările din România şi UE.

Citeşte şi Celulele stem pot fi stocate gratuit, în cadrul unui program naţional. Care sunt condiţiile

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Orașul din România unde poți cumpăra o garsonieră la doar 5.000 de euro. Ai în apropiere un magazin Penny, transport în comun, dar și școli și grădinițe
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Judecătorul a luat decizia. Scapă de...
Playtech.ro
Ce meserie are Ilinca Simion și cât câștigă pe lună. Detalii mai puțin știute despre soția liderului AUR
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
PNL, mișcare de ultimă oră. Ce măsuri iau liberalii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai mari actori. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Taxa obligatorie pentru toți șoferii din România! Trebuie achitată în mai puțin de 24 de ore altfel primești amendă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele