Aproape 900.000 şi-au schimbat operatorul de telefonie. Ce firmă a „furat” cei mai mulţi clienţi

Pe parcursul anului trecut, au fost portate 892.695 de numere de telefon, din care 94% (839.679) sunt numere de telefonie mobilă, în timp ce restul de 53.016 sunt numere de telefonie fixă, a anunţat joi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Filip Stan
15 feb. 2018, 14:30
Aproape 900.000 şi-au schimbat operatorul de telefonie. Ce firmă a

Portabilitatea numerelor de telefon oferă utilizatorilor libertate deplină de alegere pentru că permite păstrarea numărului de telefon la schimbarea furnizorului de telefonie.

„Numărul utilizatorilor care au beneficiat de libertatea oferită de portabilitate a crescut semnificativ în ultimii ani, peste 4,5 milioane de numere fiind portate până în prezent. Faptul că portabilitatea nu mai este doar un fenomen sporadic, ci a devenit o obişnuinţă pentru utilizatori ne-a făcut să re-evaluăm condiţiile în care numerele de telefon se transferă între reţele. Am propus reduceri importante ale tarifelor suportate de furnizori în cadrul procesului de portare, de la 7,8 euro la maximum 4,4 euro în cazul telefoniei fixe şi de la 5,6 euro la maximum 1,9 euro în cazul celei mobile, pentru fiecare număr portat”, a precizat preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu.

În total, de la lansarea portabilităţii şi până la sfârşitul anului 2017, aproape 4,5 milioane de numere au fost transferate între reţele, 3,7 milioane dintre acestea fiind numere de telefonie mobilă şi aproximativ 700.000 numere de telefonie fixă.

Media lunară de portări aferentă anului 2017 a suferit o uşoară scădere faţă de anul anterior, de la 78.305 în 2016 la 74.391 de portări, iar în lunile ianuarie, decembrie şi martie s-au portat cele mai multe numere – 92.471, 84.805, respectiv 84.324 de numere portate.

Din totalul numerelor portate în 2017, 81% au aparţinut persoanelor fizice, iar 19% persoanelor juridice. În procesele de portare desfăşurate în anul 2017 au fost implicaţi 31 de furnizori.

Furnizorii de telefonie mobilă au reuşit în anul 2017 să atragă prin portare 839.679 de utilizatori. Dintre aceştia, cei mai mulţi au optat pentru reţeaua RCS & RDS – 384.759, în timp ce Orange a primit prin portare 191.767 de utilizatori, Vodafone – 155.905, Telekom Romania Mobile Communications – 68.227, iar Telekom Romania Communications – 39.002.

Din cele 839.679 de numere de telefonie mobilă portate anul trecut, 49% au fost numere de cartele preplătite.

În anul 2017 au fost portate mai puţine numere de telefonie fixă decât în anul 2016. Majoritatea celor 53.016 de numere de telefonie fixă portate în anul 2017 au fost împărţite între principalii furnizori, astfel: RCS & RDS – 23.060, Vodafone – 14.453, Orange – 6.725, UPC România – 5.613 şi Telekom Romania Communications – 1.456.

În 2017 au fost portate 4.960 de numere independente de locaţie (cod 037) şi 67 de numere gratuite pentru apelant (0800).

ANCOM a creat pentru acest proiect site-ul portabilitate.ro, unde utilizatorii pot afla în ce reţea funcţionează orice număr de telefon folosit în România, chiar dacă a fost portat. Site-ul oferă detalii cu privire la paşii care trebuie urmaţi pentru a porta un număr de telefon, răspunsuri la întrebări care apar frecvent în situaţia portării numerelor, dar şi sfaturi pentru a evita posibilele probleme care pot interveni pe parcursul procesului de portare.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Satul înghețat în timp, de la malul mării, cu liniște și peisaje frumoase. Aici se găsesc și ruinele unui castel
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Inna, în vizorul poliţiştilor. Cum a încălcat legea în Cehia, i-au luat imediat microfonul
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Filmul-vedetă de pe Netflix. Ce este ciudat la prezența sa în top
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cine sunt bărbații cu care s-a iubit Maria Marinescu. Creatoarea de modă este la a treia căsnicie
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Datele românilor, folosite în campanie. Biroul Electoral Român intervine
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici