Aproape două treimi dintre tineri cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită

Aproape două treimi dintre tineri cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită, puţin peste un sfert dintre ei consideră că direcţia este bună, în timp ce 9% nu au răspuns la această întrebare, relevă studiul "Tineri în România: griji, aspiraţii, atitudini şi stil de viaţă", lansat vineri de Friedrich-Ebert-Stiftung România şi realizat de CURS.
Iulian Tudor
12 dec. 2014, 16:35
Aproape două treimi dintre tineri cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită

În percepţia tinerilor, principalele trei probleme cu care se confruntă ţara în acest moment sunt corupţia, sărăcia şi locurile de muncă/şomajul.

Potrivit studiului, aproape trei sferturi dintre tinerii de 14-29 de ani şi 50% dintre tinerii de peste 18 ani din România locuiesc cu părinţii, iar acest fapt se explică, în principal, prin lipsa oportunităţilor economice sau sociale pentru aceştia.

Totodată, sondajul arată că tinerii nu sunt încurajaţi şi nici nu au şansa de a părăsi casa părinţilor şi a-şi începe propria viaţă de la 18 ani sau după terminarea liceului/şcolii.

Femeile tind să se căsătorească la o vârstă mai scăzută decât bărbaţii şi să aibă copii mai repede, iar tinerii din această generaţie nu vor să aibă mulţi copii, mai relevă cercetarea.

„Media numărului de copii doriţi de către aceşti tineri este de 1,9, iar mediana este de 2 copii, în condiţiile în care nivelul de înlocuire a generaţiilor existente este de 2,1”, arată sondajul.

Aproape jumătate dintre tineri îşi consideră părinţii ca făcând parte din clasa de mijloc, iar unul din trei îi vede în clasa muncitorilor.

Situaţia materială este criteriul cel mai important de clasificare socială folosit de tineri atunci când discută despre acest lucru, în timp ce nivelul de şcolarizare şi nivelul veniturilor sunt următoarele două criterii folosite pentru auto-plasarea în structura de clasă socială. În cea mai mare parte, tinerii consideră că aparţin aceleiaşi clase sociale ca părinţii.

Pe fondul expansiunii sistemului de învăţământ post 1989, tinerii sunt mai bine educaţi decât părinţii lor, mai arată studiul.

„Există diferenţe semnificative pe medii rezidenţiale şi în profil regional în privinţa accesului la forme superioare de şcolarizare. Din acest punct de vedere, tinerii din rural şi cei din regiuni sărace au şanse mai scăzute de a absolvi şcoli post-liceale sau de a urma studii universitare. Dintre respondenţii care şi-au încheiat carierele şcolare, femeile tind să fie mai bine educate decât bărbaţii”, relevă acelaşi sondaj care arată că fetele sunt mai entuziaste decât băieţii în ceea ce priveşte participarea şcolară şi resimt un nivel relativ moderat de stres în şcoală.

Băieţii petrec mai puţin timp decât fetele cu studiul individual, se punctează în studiu care mai susţine că există o relaţie strânsă între experienţa subiectivă de participare la actul educaţional, investiţia de timp în educaţie şi rezultatele formale (notele obţinute).

„Influenţarea notelor prin metode ilegitime (mici atenţii, mită etc.) apare ca un fenomen cu variaţie regională, iar tinerii cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani par a se fi confruntat cu acest fenomen mai des decât adolescenţii din acest eşantion”, susţine studiul.

Totodată, un sfert dintre tineri fac meditaţii, fetele mai mult decât băieţii, cu mai mulţi tineri pregătiţi în particular în mediul urban decât în cel rural.

Doar un tânăr din trei se declară măcar mulţumit de sistemul de învăţământ din România, iar mulţumirea creşte pentru respondenţii cei mai tineri.

Friedrich-Ebert-Stiftung România a lansat vineri studiul „Tineri în România: griji, aspiraţii, atitudini şi stil de viaţă” care îşi propune explorarea universului de valori, opinii şi atitudini al tinerilor din România.

Studiul a fost realizat de către Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) – institutul selectat de FES-Romania pentru acest proiect – şi combină metodologii cantitative şi calitative.

Sondajul de opinie care stă la baza acestui studiu a fost realizat pe un eşantion de 1.302 respondenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, în perioada 19-31 iulie 2014. Interviurile au fost de tipul faţă-în-faţă pe un eşantion aleator, stratificat, reprezentativ pentru populaţia considerată. Marja de eroare esre de +/- 2,7%, la un nivel de încredere de 95%.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Se anulează obligația de plată pentru șoferi: Trebuie eliminate
Playtech.ro
Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Un fenomen meteo neobișnuit apare tot mai des în România. Ce ne așteaptă în următorii ani
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Altă zi cu vreme bizară în România. Fenomene meteo extreme
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Bucurie mare în familia lui Gabi Bădălău! E ÎNSĂRCINATĂ: a făcut anunțul chiar de ziua ei de naștere 😍
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Devine obligatoriu din vară, de la 1 iunie, pentru toată lumea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve