Aproape jumătate din dozele de vaccin anti-COVID-19 venite în România vor rămâne în depozite

Campania de vaccinare anti-COVID-19 a debutat duminică în România. Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 au ajuns de Crăciun în România, iar în prima etapă vor fi vaccinate circa 3.000 de cadre medicale din prima linie de luptă împotriva COVID-19. Câteva mii de doze de vaccin vor rămâne în depozite.

RomaniaTV.net
27 dec. 2020, 15:58
Aproape jumătate din dozele de vaccin anti-COVID-19 venite în România vor rămâne în depozite

România a primit prima tranşă de 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 de Crăciun, iar de duminică a început vaccinarea cadrelor medicale. Aproape jumătate dintre dozele de vaccin venite în România vor rămâne în depozite.

Reprezentanţii Grupului de Comunicare Strategică (GCS) au explicat că nu toate dozele for fi folosite şi vor rămâne în depozite, fie pentru unele cadre medicale sunt în concediu, fie pentru că unele dintre acestea abia au trecut prin boală. De asemenea, circa jumătate din dozele de vaccin anti-COVID-19 vor rămâne în depozite pentru a fi administrate în următoarele 21 de zile, ca a doua doză, cadrelor medicale care au fost imunizate duminică.

„Cele peste 3.000 de doze care vor ajunge mâine (duminică -n.r.) în spitale sunt doar pentru prima administrare şi constituie un necesar estimativ întocmit de fiecare unitate spitalicească şi poate suferi modificări. O parte din personalul din spitale este în concediu, alţii sunt la scurt timp post-infecţie cu SARS-Cov-2, alţii au trecut recent prin această infecţie şi au decis să mai aştepte până ce se vor vaccina”, au răspuns cei de la GCS, citaţi de Mediafax.

Vaccinul dezvoltat de BioNTech şi Pfizer se administrează în două doze: doza iniţială şi rapel.

Citeşte şi: Încă un vaccin anti-COVID-19 ar putea ieşi pe piaţă la începul de 2021. AstraZeneca anunţă că vaccinul său este eficient 100% împotriva formelor grave

Campania de vaccinare anti-COVID-19 a început în România! În această dimineață a fost vaccinată prima persoană- este vorba despre asistenta medicală care a făcut pare din echipa care a preluat primul pacient infectat cu coronavirus din România.

Mihaela Anghel lucrează de patru ani la Institutul Național „Prof. Dr. Matei Balș” şi a declarat că s-a simţit privilegiată că a fost primul cadru medical care s-a vaccinat anti-COVID-19.

Citeşte şi: Ce conţine adeverinţa medicală primită de cadrele medicale …

„Cred că a fost cea mai mare emoție. Am fost foarte privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din țară. Eu am primit primul pacient. Nici nu știam cu ce ne confruntăm, ne așteptam la ce e mai rău, dar încercăm să ne obișnuim. Suntem și mai afectați cu pierderea pacienților. Nu s-a întâmplat în toți acești ani să avem un raport așa mare de decese. Nu am știu cum să reacționez. Nu am întrebat de ce am fost aleasă. Nu a durut absolut deloc. Este cel mai nedureros vaccin făcut până acum. Românilor le transmit să deschidă bine ochii și să vină să se vaccineze. Simt și sper să fie sfârșitul acestei pandemii”, a declarat asistenta Mihaela Anghel după ce a primit prima doză de vaccin anti-COVID-19.

Citeşte şi: Adrian Streinu Cercel s-a vaccinat anti-COVID: Nu a durut deloc! Dacă românii vor să se vaccineze? Bine! Nu vor? Iarăşi bine!