Aproape jumătate dintre copiii ai căror părinți muncesc în străinătate nu o vor avea pe mama alături de ei la început de an şcolar

O realitate cruntă este scoasă la iveală de ultima anchetă a Salvaţii Copiii România. Aproape jumătate dintre copiii români ai căror părinţi sunt plecaţi să muncească în altă ţară nu au mama alături, arată ancheta. În ceea ce priveşte intenţia părinţilor care muncesc în afara ţării de a-şi lua copiii cu ei, doar 7% dintre aceştia iau în calcul reîntregirea familiei în afara ţării, în timp ce 79% dintre părinţi nu au astfel de perspectivă, arată studiul realizat pe 855 de copii.

18 aug. 2022, 14:49
Aproape jumătate dintre copiii ai căror părinți muncesc în străinătate nu o vor avea pe mama alături de ei la început de an şcolar

Mai puţin de trei săptămâni până la începerea anului şcolar. În acest context, organzaţia Salvaţi Copiii România trage un semnal de alarmă cu privire la copiii care trăiesc în România fără ca părinţii să le fie alături deoarece aceştia sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Mai mult de doi din cinci (44%) dintre copiii ai căror părinți lucrează în străinătate au rămas în țară fără mama alături, fie că aceasta este plecată împreună cu tatăl, fie că este singurul părinte plecat din familie, arată o anchetă realizată de Salvați Copiii România realizată în decembrie 2021, pe un eșantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, beneficiari ai programelor Organizației Salvați Copiii.

Citeşte şi: Prefectul Capitalei, Toni Greblă: Ne dorim ca toate școlile din București să înceapă anul școlar pe 5 septembrie în sistem normal, să nu mai avem cazuri de învățământ online

Un număr de 21.024 de copii au ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provin din familii în care părintele unic susţinător este plecat, potrivit statisticilor oficiale.

Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferența fiind reprezentată de situațiile în care părinții nu au luat încă o decizie în acest sens. Deși procentul copiilor în cazul cărora există o perspectivă a mutării în străinătate alături de părinți este redus (doar 7%), observăm că foarte mulți dintre părinții plecați nu intenționează nici să se întoarcă definitiv în România (41%), în timp ce 38% au o astfel de intenție, iar în celelalte cazuri nu s-a luat încă o decizie în acest sens.

Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitivă în țară, cel mai frecvent invocat ține de piața muncii (locuri de muncă, condiții de salarizare) – 39%, urmat de îmbunătățirea sistemului de sănătate (24%) și de ameliorarea climatului social general/vieții politice (20%).

Citeşte şi: Rechizite şcolare, în oferta Lidl de săptămâna viitoare. Cât vor cheltui părinţii la începutul acestui an şcolar

În acest context, Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra consecințelor socio-emoționale pe care copiii rămași în țară, în urma migrației economice a părinților, le resimt și întăreşte programele de informare şi suport din cinci județe, pe perioada lunii august, când majoritatea părinților plecați revin în țară pentru vacanță.