Sute de profesori, lăsați fără bani în prag de sărbători. Sindicaliștii cer lămuriri de la ministrul Finanțelor

Câteva sute de profesori din Suceava nu au primit și indemnizația de hrană în ziua de salariu, 70% dintre școli au făcut corect plata salariilor angajaților din învățământ. Sindicaliștii din educație atrag atenția că toate aceste state de plată trebuie refăcute, astfel încât angajații să beneficieze de drepturi, conform legii, potrivit obiectivdesuceava.ro.

19 dec. 2023, 14:05
Sute de profesori, lăsați fără bani în prag de sărbători. Sindicaliștii cer lămuriri de la ministrul Finanțelor

Sute de profesori, lăsați fără bani în prag de sărbători. Angajații din sistemul de învățământ au încasat la finalul săptămânii trecute salariile aferente lunii noiembrie, plata personalului din sistem făcându-se cu indemnizația de hrană acordată în baza Legii 296/2023, care prevede că pentru personalul încadrat ale cărui salarii lunare nete sunt de peste 8.000 lei indemnizația de hrană nu se acordă.

La nivel național s-au înregistrat mai multe situații în care unele școli și inspectorate școlare au considerat că, dacă veniturile totale nete încasate de salariat în baza mai multor contracte individuale de muncă depășesc 8.000 lei, salariatul în cauză nu mai beneficiază de indemnizația de hrană. Asta deoarece Ministerul de Finanțe nu ar fi transmis încă precizări privind modul de calcul al indemnizației și nici Ministerul Educației nu a explicat dacă suma de 8.000 lei prevăzută la art. XXVI pct. 1 din Legea 296/2023 se referă la salariul aferent fiecărui contract individual de muncă sau la salariul cumulat.

Citește și: Guvernul se joacă cu salariile din Educaţie! Creşterile salariale ale profesorilor, scoase de tot din „ordonanţa trenuleţ”

”Din datele centralizate de noi rezultă că 70% dintre școli au făcut corect plata salariilor angajaților din învățământ, calculând și indemnizația de hrană pentru acele cadre didactice cu venituri mai mari de 8.000 de lei. Pentru ceilalți trebuie rectificate statele de plată, ori până la finalul lunii, ori luna viitoare, pentru că legea trebuie aplicată pentru toți la fel. Este vorba de vreo 200-300 de angajați care nu au primit salariile în întregime. Așteptăm directive și de la Guvern în acest sens, pentru că trebuie găsită o soluție astfel încât toate salariile să fie plătite corect”, a explicat prof. Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, pentru obiectivdesuceava.ro.

Citește și: Primă de pensionare pentru profesori, echivalentă a două salarii. De când se aplică

Într-o scrisoare deschisă, liderii celor două sindicate din Educație, Simion Hăncescu și Marius Nistor, au cerut de urgență Ministerului Educației să transmită în teritoriu o notă către inspectoratele școlare și unitățile de învățământ pentru a încadra corect angajații care beneficiază de indemnizația de hrană și vouchere de vacanță. Ei au solicitat ca suma luată în calcul pentru acordarea indemnizația de hrană și vouchere de vacanță să fie 8000 de lei din salariul aferent fiecărui contract individual, nu din venituri cumulate.