Aproximativ 200 de angajaţi ai Spitalului Judeţean Călăraşi protestează faţă de tăierea unor sporuri

Aproximativ 200 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Călăraşi - asistenţi medicali, infirmiere şi personal auxiliar - protestează, miercuri, în curtea unităţii, nemulţumiţi că le-au fost reduse veniturile cu sume cuprinse între 200 şi 350 de lei, transmite Mediafax.

RomaniaTV.net
11 apr. 2012, 08:11
Aproximativ 200 de angajaţi ai Spitalului Judeţean Călăraşi protestează faţă de tăierea unor sporuri

La protestul spontan participă personal care era de serviciu dimineaţă, angajaţii solicitând conducerii unităţii să revină asupra deciziei de tăiere a banilor pentru orele de noapte şi suplimentare şi sărbatorile legale.

„S-au diminuat salariile pentru asistenţii medicali, infirmiere şi personal auxiliar. Noi nu vrem să se reducă în cazul nimănui, dar dacă tot se reduc să fie reduse pentru toţi, să suportăm cu toţii criza. Oricum este aberant ca acum înainte de Paşte să se diminueze salariile cu două sau chiar trei milioane şi jumătate. Suntem supăraţi şi că nu se respectă norma europeană de un asistent la trei bolnavi. Noi avem un asistent la 20 de bolnavi, lucrăm foarte mult şi nu suntem recompensaţi. Cerem demisia managerului”, a declarat un protestatar.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Călăraşi spune că decizia de tăiere a unor sporuri a fost luată în condiţiile în care bugetul unităţii medicale s-a redus, fiind cu 14 la sută mai mic faţă de anul trecut.

„Asistăm la o mişcare spontană, nu cred că este condusă de sindicate. De la începutul lunii trecute am modificat modul de plată pentru asistenţi, este normal să plătim efectiv orele lucrate, plata cu 25 la sută a orelor de noapte, nu la pauşal. Am încercat o negociere privind orele lucrate în weekend pentru că nu sunt de acord să plătesc persoanele care vin în weekend la serviciu, dar nu muncesc efectiv. Secţiile au venit cu propuneri, dar nu am fost de acord cu ele. Vreau o explicaţie logică a numărului necesar de ore pentru fiecare secţie. Avem din ce mai puţini bani la spital, cu 14 la sută mai puţin faţă de anul trecut. Dacă mi se cere demisia, o dau, nu mă cramponez de funcţie, dar aceasta este situaţia. Spitalul din Călăraşi a fost de trei ori în situaţia să se închidă. Ca să funcţionez bine şi să mă înscriu cu bugetul pentru acest an într-un număr de salariaţi optim ar trebui să dau 150 de salariaţi afară. Sunt asistenţi care câştigă mai mult decât doctorii, cu turele de noapte şi zilele de weekend”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Călăraşi, dr. Victor Verinceanu.

Angajaţii protestatari spun că vor reveni la locurile de muncă doar în momentul în care conducerea unităţii va renunţa la deciziile de diminuare a salariilor.