Aproximativ 200 de persoane, la un protest împotriva poluării

Aproximativ 200 de locuitori ai orașului prahovean Băicoi au participat, duminică, la un protest și un marș împotriva poluării, aceștia acuzând firmele care desfășoară activități în domeniul depozitării și prelucrării deșeurilor că le pun sănătatea în pericol.

RomaniaTV.net
20 mart. 2016, 15:59
Aproximativ 200 de persoane, la un protest împotriva poluării

Participanții la protest au scandat „Băicoi nu e groapă de gunoi” și „Natura e a noastră, nu este ghena voastră!” și au afișat pancarte cu mesaje precum „Opriți poluarea din Băicoi! Închideți groapa de gunoi”, ei mărșăluind pe o distanță de aproximativ cinci kilometri, până la groapa de gunoi din localitate.

Președintele Asociației Eco Natura Comunității Băicoi, Ciprian Stuparu, care a organizat protestul, a afirmat într-un discurs susținut în fața manifestanților că aerul din oraș este „nerespirabil”, iar unii localnici sunt chiar la spital, el acuzând firmele care depozitează și tratează deșeuri că „otrăvesc” cetățenii prin activitatea pe care o desfășoară.

Conform organizatorilor protestului, localnicii din Băicoi au făcut, de-a lungul timpului, mai multe sesizări la autoritățile competente, reclamând că SC Vitalia Salubritate Prahova SRL și SC Demeco SRL nu respectă legislația de mediu, una dintre neregulile semnalate vizând nerespectarea distanței minime legale între depozitul de deșeuri și zona locuită.

De asemenea, protestatarii acuză SC Vitalia Salubritate Prahova că a permis, în mod ilegal, unei alte societăți să depoziteze deșeuri periculoase în perimetrul acesteia, în condițiile în care Vitalia are autorizație doar pentru deșeuri nepericuloase.

„Absolut toată activitatea pe care noi o desfășurăm este activitate autorizată, legală și nepericuloasă. Vreau să transmit cetățenilor din Băicoi că nu au de ce să se teamă pentru activitățile pe care Vitalia le desfășoară în acest perimetru”, a declarat Răzvan Trocan, administratorul SC Vitalia Salubritate Prahova.

De asemenea, acesta a explicat că Vitalia a închiriat societății Demeco SRL o suprafață în incinta amplasamentului de la Băicoi, reprezentanții firmei respective având autorizație de mediu pentru activitatea pe care o desfășoară în acel spațiu și care presupune tratarea deșeurilor periculoase.

„În condițiile în care Demeco prezintă autorizație de mediu pentru această activitate pe care ei o desfășoară… fără îndoială aceasta a fost și condiția sine qua non pentru care am închiriat spațiul (…) au autorizație integrată de mediu”, a spus el.

Reprezentanții firmei Demeco afirmă, pe de altă parte, că activitatea pe care o desfășoară această societate nu este periculoasă pentru populație.

„Neutralizăm deșeurile periculoase. (…) Vitalia are un depozit de deșeuri nepericuloase controlat. Ce facem acolo, fiind în chirie, este să aducem parametrii anumitor deșeuri în parametrii pentru depozitare, conform legislației. (…) Noi ajutăm oamenii. (…) Este o activitate controlată”, a declarat Manuela Boțoc, reprezentant al punctului de lucru de la Băicoi al firmei Demeco SRL.

Totodată, protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că, în ciuda sesizărilor făcute de localnici, Agenția pentru Protecția Mediului Prahova a emis recent o nouă autorizație de prelucrare a deșeurilor periculoase și nepericuloase pentru o altă societate de profil care va activa tot în perimetrul amplasamentului Vitalia.