Aproximativ 4.000 de imigranţi, salvaţi în ultimele 48 de ore pe Marea Mediterană

Aproximativ 4.000 de imigranţi au fost salvaţi de Italia în ultimele 48 de ore şi peste 15.000 de la începutul acestui an, a afirmat miercuri ministrul italian de interne, Angelino Alfano, potrivit site-ului liberation.fr., Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
09 apr. 2014, 13:32
Aproximativ 4.000 de imigranţi, salvaţi în ultimele 48 de ore pe Marea Mediterană

”Debarcările nu încetează şi urgenţa este din ce în ce mai evidentă: două nave de marfă sunt pe cale de a salva două ambarcaţiuni având la bord 300 şi 361 de persoane. Se pare că există cel puţin un cadavru la bord”, a declarat Alfano la radioul public Rai Uno.

”Italia este sub o presiune migratorie foarte puternică ce provine dinspre Libia”, a continuat ministrul italian, precizând că, potrivit unor estimări, aproximativ 600.000 de persoane ar fi gata să se îmbarce din Libia pentru a ajunge în Europa.

În opinia ministrului italian, ”Europa trebuie să preia imediat situaţia, deoarece nu este o graniţă mediteraneană, ci una europeană”. ”Ea nu poate spune că, acordând 80 milioane de euro pentru Frontex (Agenţia de supraveghere a frontierelor europene), a rezolvat problema”, a adăugat Alfano.

”Din octombrie, noi am salvat mii de vieţi. Există ‘negustori ai morţii’ care câştigă bani din acest fel de trafic şi lansează alerte de salvare la doar 30 sau 40 de mile după ce-au părăsit coastele libiene”, a mai spus ministrul italian.

Guvernul italian a lansat în toamna anului trecut operaţiunea ”Mare Nostrum”, care îi permite să vină în ajutorul refugiaţilor aflaţi în dificultate în timp ce încearcă să ajungă în Europa pe mare. Operaţiunea a fost lansată după două naufragii dramatice care s-au soldat cu peste 400 de morţi de la începutul lui octombrie în apropiere de mica insulă siciliană Lampedusa şi de Malta.