Aproximativ 60.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar, în şomaj tehnic. Măsura nu vizează cadrele didactice

Aproximativ 60.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar vor intra în şomaj tehnic, în ture de câte 15 zile, potrivit unei estimări realizate de site-ul Edupedu.ro. Premierul Ludovic Orban a anunţat că măsura vizează doar personalul administrativ, nu şi cadrele didactice.

RomaniaTV.net
09 apr. 2020, 20:37
Aproximativ 60.000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar, în şomaj tehnic. Măsura nu vizează cadrele didactice

Preciizarea premierului vine în contextul în care, recent, acesta anunţase că funcționarii din anumite sectoare bugetare, care nu sunt în prima linie a luptei împotriva coronavirusului, vor fi trimiși în șomaj tehnic câte 15 zile pe lună: „Mecanismul pe care l-am gândit este un mecanism de bun simţ. Angajaţii instituţiilor se împart în două jumătăţi: jumătate lucrează 15 zile şi 15 zile stau acasă, beneficiind de forma de şomaj tehnic de care beneficiază angajaţii şi din sectorul privat, şi în celelalte 15 zile lucrează cealaltă jumătate, iar partajarea angajaţilor trebuie să se facă astfel încât să se asigure funcţionalitatea acestor instituţii publice. Sigur că fac excepţie de la această măsură zonele unde nu se poate aplica această măsură, de exemplu, Sănătatea, de exemplu, instituţiile care sunt implicate în prima linie a bătăliei, cum e Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării”, a declarat premierul.

Monica Anisie, ministru Educaţiei: „Salariile profesorilor se plătesc integral”

Orban a spus că nu sunt vizate de şomajul tehnic cadrele didactice, întrucât acestea sunt implicate în pregătirea examenelor: „În ceea ce priveşte profesorii, mai ales că este nevoie de o creştere a activităţii profesorilor pe final de an şi pentru pregătirea tuturor examenelor, nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice”, a spus şeful Guvernului.

Potrivit legislației (art 88, legea 1/2011) personalul din învățământ este împărțit în trei categorii:

  1. personal didactic de predare
  2. personal didactic auxiliar
  3. personal administrativ sau nedidactic

Ce se întâmplă cu anul şcolar, anunţ oficial despre reluarea cursurilor în mai

În Raportul Ministerului Educației privind starea învățământului preuniversitar pe anul 2018, personalul administrativ și personalul de întreținere și operațional numără 59.748 de angajaţi. Este vorba despre persoane aflate pe posturi administrative, personal de întreţinere (muncitori, fochiși) şi curăţenie (oameni de serviciu), bucătari, mecanici, îngrijitori, potrivit reprezentanților inspectoratelor școlare județene consultați de Edupedu.ro